Vlaams-Nederlands Genootschap voor Taal en Cultuur

© Prince Keerbergen 2017

Novembervergadering met gastspreker

prof. dr. Jacques Van Keymeulen,

over dialecten

vrijdag 15  november 2019, 19.30

in den Bonten Os, Rijmenam

Professor Jacques Van Keymeulen, een van de drijvende krachten achter het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten, komt ons toespreken over zijn levenswerk om dit stukje Vlaams erfgoed ook voor de toekomst te bewaren. Zie ook kader hieronder en lees hoe alomvattend zijn aanpak is geweest.

Vijfminutenspeech wordt verzorgd door Christophe Van Canneyt. Voor de coda zorgt Greet Jacobs.

Deze vergadering staat open voor partners en gasten.


Locatie: hotel-restaurant in den Bonten Os, Rijmenam

Tijdstip: aanvang om 19.30 met korte receptie, dan aan tafel. Voordracht na de maaltijd.

Kostprijs: 40 € pp voor leden van de afdeling Keerbergen, 45 € voor alle andere gasten, over te schrijven vóór 10 november  2019 op onze afdelingsrekening van de Orde van den Prince Keerbergen BE43 4319 1500 4101

met vermelding “15/11/2019 Keymeulen”

Uit 'Neerlandistiek', het online tijdschrift voor taal- en letterkundig onderzoek, naar aanleiding van de overhandiging van de Matthias de Vriespenning aan Prof. J. Van Keymeulen


Geplaatst op 20 sep 2018 12:24 door Laura van Eerten

neerlandistiekLogo_1.jpg

Professor van Keymeulen heeft zich gedurende heel zijn werkzame leven aan de Universiteit Gent ingezet voor de verzameling, beschrijving en ontsluiting van de Vlaamse dialecten, meer bepaald als redacteur en promotor van het project Woordenboek van de Vlaamse Dialecten. Vervolgens heeft hij het initiatief genomen om allerlei dialectcollecties te digitaliseren. In de eerste plaats de data van het Woordenboek van de Vlaamse dialecten zelf. Hij heeft het initiatief genomen om de dialecten van de zuidelijke Nederlanden, zoals beschreven in drie grote regionale woordenboeken (Woordenboek van de Vlaamse, Brabantse en Limburgse Dialecten), aan elkaar te koppelen in één grote database (Dictionary of the Southern Dutch Dialects) zodat de data bruikbaar worden voor alle soorten dialectonderzoek.

Bovendien heeft prof. dr. Jacques Van Keymeulen nog verschillende andere initiatieven genomen met het oog op de borging en ontsluiting van de Zuid-Nederlandse dialecten, zowel voor de wetenschapper als voor de leek. Zo heeft hij een project opgestart om alle beschikbare mondelinge dialectopnames van de UGent te digitaliseren, onder de naam Stemmen uit het verleden. Die opnames zijn een belangrijk onderdeel geworden van het eveneens door hem geïnitieerde Dialectloket, een gebruiksvriendelijke website voor het brede publiek, die inzicht biedt in taalvariatie door middel van teksten, kaarten en filmpjes. Ook andere lexicale digitaliseringsprojecten hebben daarin een plaats gekregen, zoals de Woordenbank van de Nederlandse Dialecten, een digitaal zoekplatform waar informatie uit de belangrijkste regionale en lokale dialectwoordenboeken samengebracht is. Dat project heeft Jacques Van Keymeulen verwezenlijkt als voorzitter van Variaties vzw. Koepelorganisatie voor dialecten en oraal erfgoed in Vlaanderen, met behulp van dialectliefhebbers en vrijwilligers die hij heeft samengebracht.

Een laatste project waarvoor de eerste stappen gezet zijn, is de digitalisering van de beroemde RND-zinnen (RND: Reeks Nederlandse Dialectatlassen).

 

Hij mag terecht ambassadeur heten van de Vlaamse lexicografie.

Speciaal voor Prince Keerbergen

een bezoek aan de Belfius Art Gallery

voor de tentoonstelling
     Women Underexposed

zaterdag 12 oktober 2019, 14.45

Rogier-toren, Brussel

Belfius.jpg

Prince Keerbergen biedt u de mogelijkheid om de tentoonstelling "Women Underexposed"  te bezoeken in de Belfius Art Gallery, op de 32ste verdieping van de Rogier-toren, het hoofdkantoor van Belfius.

We worden rondgeleid door een ervaren gids van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten te Brussel. Er is plaats voorzien voor 20 deelnemers, alleen voor de leden van de Prince Keerbergen, hun partners en voor aspirant-leden. Indien meer belangstelling (vanaf 30 deelnemers), wordt een 2e gids ingeschakeld.

 

Wees er dus snel bij.

Inschrijven via de website.

Kostprijs: 15 € per persoon, over te schrijven vóór 1 oktober 2019 op onze afdelingsrekening van de Orde van den Prince Keerbergen,

BE43 4319 1500 4101

met vermelding “12/10/2019 BELFIUS”

En als het weer meezit, krijg je het prachtige panorama vanop de 32ste verdieping van de Rogier-toren er gratis bij.

Lees hieronder een recensie van Koen Van Boxem, verschenen in  De Tijd van vrijdag 28 juni 2019 (klik op de foto voor een pdf extract)

Vrouw kunstenaars.JPG

Lees hieronder een recensie van Geert Van der Speeten, verschenen in  De Standaard van vrijdag 12 juli 2019 (klik op de foto voor een pdf extract)

Vrouwen breedbeeld.JPG

Vrijdag 6 sept 2019, om 19.00 / 19.15 u,

in de Kazerne Dossin

"MUREN en MENSEN"

met ons medelid Jan Geens als hoofdspreker,

een inleiding door Veerle Vanden Daelen, Adj.-Dir. Kazerne Dossin,

alles in een context van boeiende kunst & architectuur

left-luggage-website.JPG

PROGRAMMA "MUREN EN MENSEN"

Start om 19.00 of om 19.15, wat u het beste uitkomt.

  • Op het binnenplein dan de Dossinkazerne: 'Muren spreken', de architecturale symboliek van de Dossinkazerne, ingeleid door Jan Van Daele

  • Op de benedenverdieping van het Museum: 'Left luggage', een kunstinstallatie van Willy Baeyens", en 'The Wall', een beeldhouwwerk van Philip Aguire y Otegui, met commentaar door Jo Vranckx.

Vanaf 19.45: receptie met drank- en broodjesbuffet "Baron Dominicus" in de panoramazaal, op de 4de verdieping van het museum Kazerne Dossin, met een prachtig uitzicht over de stad Mechelen, de nieuwe Tinel site en het Predikheren.

Tussendoor, welkom van de voorzitter en inleiding door Dr. Veerle Vanden Daelen, Adjunct-algemeen directeur en conservator, over de missie van de Kazerne Dossin.

Rond 21.00, in het auditorium, voordracht door Jan GeensDe geschiedenis van de Berlijnse Muur, en over wat muren, ook vandaag nog, met mensen doen.

Om 22.15: huishoudelijke mededelingen en coda door Jo Vranckx.

Locatie:

Kazerne DossinGoswin de Stassartstraat 153   B-2800 Mechelen

Parkeren:

  • op 200 m: betalende parking Tinet, Edgar Tinellaan 5

  • op 500 m: Rode Kruisplein

  • of op de parking van de ex-Carrefour

Deze vergadering staat open voor gasten.

Nodig daarom gelijkgestemde vrienden uit voor deze unieke avond.

 

Aan- of afmelden via de website door hieronder te klikken, ten laatste tegen 31 augustus.

Met de nieuwe lidgeldregeling betalen zowel leden als niet-leden (partners en gasten), evenwel met een verschillend tarief:

  • Voor leden: 35 €

  • Voor niet-leden: 40 €

Graag overschrijven op het rekeningnummer van de Orde van den Prince Keerbergen BE43 4319 1500 4101, ten laatste tegen 1 september  2019, met vermelding "Geens Dossin” en aantal personen.

"Wat muren doen met mensen en wat mensen doen met muren", dat is het thema van deze avond.

Als bezielend medestichter van de vzw Sambucusforum, een seniorenvereniging die zich inschakelt in het Europees programma Lifelong Learning, is ons medelid Jan Geens betrokken in een Europa-voor-de-burger-herinneringsproject “MUREN OVERWINNEN”. Sinds 2018 worden lezingen en debatten over dit onderwerp georganiseerd in Lüneburg, Jena, Athene, Pleven en ook Mechelen, door en met vertegenwoordigers uit de politiek en het onderwijs en in aanwezigheid van geïnteresseerde burgers uit alle generaties. 

De val van de Berlijnse Muur in 1989, nu net 30 jaar geleden, herinnert ons aan het belang van het overwinnen van muren. De éénmaking van Duitsland is intussen realiteit, maar elders in de wereld worden nieuwe muren gebouwd of denkt men eraan om landsgrenzen te sluiten, zelfs opnieuw in Europa. Nationalisme en eng bunkerdenken lijken weer toe te nemen. 

Muren ontstaan uit angst, als een gemakkelijkheids--oplossing, liever dan te onderhandelen en toenadering te zoeken. De geschiedenis leert ons dat muren, in welke vorm ook, mensen fysiek en cultureel van elkaar scheiden en isoleren. De achterliggende conflicten  blijven achter deze muren "geparkeerd" tot ze als een tijdbom ontploffen met onmenselijk veel leed voor alle partijen.

 

In zijn voordracht zal Jan Geens voorstellen aanreiken voor onze burgers en onze politici om de vele nieuwe muren die in onze samenleving opduiken, te kunnen overwinnen. Een boodschap van 'amicitia' en 'tolerantia'.

P1040730.jpg

AANTAL DEELNEMERS: 30 waarvan 16 leden (of 45%), 9 partners en 5 gasten.

 

BEOORDELING VAN DE ACTIVITEIT

Via onze survey (7 aanmeldingen of 56%) kreeg deze activiteit een algemene beoordeling van 3,3 / 4.

thema

locatie

formule

sprekers

rondleiding

infodoorstroming