Benoit_door_vBeers_Wikimedia_Commons.jpg

Vrijdag, 11 dec 2020, 20:00, ZOOM-vergadering 

Peter Benoit, zoveel meer dan de componist van het Beiaardlied

lezing door musicologe Katelijne Dessein

"Zonder eigen taal, geen eigen kunst"

De naam Peter Benoit klinkt ons zeer bekend. Vlaams componist en muziekpedagoog, geboren in 1834 te Harelbeke en overleden in Antwerpen op 8 maart 1901. Maar kennen we deze historische figuur wel echt? Ongetwijfeld  is hij één van de meest boeiende figuren uit de Vlaamse cultuurgeschiedenis. Een echte 'NT&C' persoonlijkheid en tijd dus om hem beter te leren kennen.

 

In een nieuwe zoomvergadering hebben we musicologe Katelijne Dessein te gast die ons over Peter Benoit komt vertellen in zijn rol als componist, als pedagoog en als Vlaamsgezinde 'verbinder'. Aan de hand van composities, afbeeldingen en tekstfragmenten zal ze zijn leven, loopbaan en uitstraling schetsen en zijn belang aantonen voor de Vlaamse cultuurbeleving.

 

Het programma van de avond volgt ons gebruikelijk patroon:

 • welkom vanaf 19.30

 • om 20.00 start met een vijfminutenspeech, deze keer door Greet Jacobs

 • eerste deel van de lezing

 • pauze, in 'break-out rooms' voor een gezellig tafelgesprek

 • tweede deel van de lezing en vragen

 • huishoudelijke mededelingen

 • tegen 22.00, een coda als afsluiter.

Als voorproevertje, deze Fantasie n°3.

Muziek is als een koele vijver: je kunt er langs alle kanten in". Eén van die instappen kan een lezing van Katelijne Dessein zijn.  Zij probeert zoals een gids in een museum uw aandacht op verschillende aspecten van de muziek te vestigen en u met nieuwe oren naar soms oud repertoire te laten luisteren. 
 

Katelijne Dessein is een veelgevraagde spreekster over de klassieke muziekcultuur, die ze met grote gedrevenheid toegankelijk probeert te maken voor een ruimer publiek. Ze studeerde musicologie aan de R.U. Gent en de Sorbonne te Parijs. Ze speelt dwarsfluit en piano. Als lerares is ze verbonden aan het Conservatorium te Kortrijk en aan het Prizmacollege te Izegem, waar ze ook het koor Scola leidt. Ze bekijkt de muziekgeschiedenis graag vanuit een socioculturele context en heeft een grote belangstelling voor spiritualiteit en poëzie. 

Deze vergadering staat open voor gasten. Gasten kunnen inschrijven via de link hieronder.

 

Leden (en hun partners) van elke Prince-afdeling kunnen registreren via dezelfde link of via de algemene Prince website www.ovdp.net, afdeling Keerbergen

 

Eén registratie per huishouden. Deelname is gratis (sponsoring via onze afdelingskas), maar registreren is verplicht en kan tot 10 december ten laatste. Op 11 december zal de ZOOM-link gemaild worden aan de geregistreerde deelnemers.

PS: voor informatie over ZOOM-vergaderen, zie vergadering van 6 november hieronder.

Vrijdag, 6 november 2020, 20:00, ZOOM-vergadering 

Woonzorgcentra in coronatijden

een persoonlijke getuigenis van Peggy Rix, ons nieuwste medelid

De novembervergadering verloopt virtueel via ZOOM. Ondanks corona willen we toch contact houden en de beschikbare digitale middelen optimaal gebruiken. Sommigen zijn het reeds gewoon om te videochatten of virtueel te vergaderen, maar voor anderen is het nog nieuw en dat kan afschrikken. Dit is nu de kans om dit ook eens mee te maken. Daarom, schrijf talrijk in, er wordt voor de zoom-novieten vooraf een testsessie ingericht.

Deze virtuele samenkomst heeft alle gebruikelijke ingrediënten van een fysieke vergadering, op uitzondering van spijs en drank. Daar moet je zelf voor zorgen ;-). Partners zijn uiteraard ook welkom, vanop hetzelfde platform of met hun eigen PC, tablet of smartphone. 

Het programma van de avond:

 • Start om 20:00. ZOOM-kamer is open vanaf 19:00

 • Na een inleidend woordje, beginnen we met een vijfminutenspeech.

 • Dan geven we het woord aan de spreker van de avond: een getuigenis van kersvers lid, Peggy Rix, dochter van Jenny Rix-Van Laer. Als directeur van WZC Wijgmaalbroek maakt ze de coronacrisis van heel dichtbij mee. 

 • Tafeldebat (de Zoom-deelnemers worden opgedeeld in kleine groepen, "break-out rooms", zodat je een gesprek kan voeren met een  beperkte groep over het thema van de avond en met je groep enkele vragen voorbereiden).

 • Q&A 

 • Huishoudelijke mededelingen

 • Coda 

 

Registreren is verplicht via onze afdelingspagina op de www.ovdp.net website. Op de dag van de vergadering zal aan de deelnemers een beveiligde ZOOM-code doorgestuurd worden waarmee ingelogd kan worden in de vergadering. Gebruik je eigen naam als login, zodat we zeker zijn wie deelneemt.

Na registratie krijg je van ons nog bijkomende instructies voor de zoom-sessie in een aparte mail. Maar je kan ook nu reeds de ZOOM-app downloaden, als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Bekijk hier een beknopte handleiding hoe de ZOOM-app werkt.

De ZOOM-sessie kan gevolgd worden vanop een vaste PC (liefst uitgerust met webcam en microfoon), een laptop, een tablet of een smartphone. In principe kan je inloggen met je webbrowser (bv. Chrome), zonder bijkomende app. Maar de ZOOM-app wordt sterk aanbevolen, zeker als je wil werken vanaf tablet of smartphone.

Als je nog nooit aan een Zoom- of Skypevergadering deelnam, dan kan je een oefensessie volgen. Stuur ons daarom, na registratie, een extra berichtje naar het bestuur. Dan nemen we contact op.

Zaterdag, 10 oktober 2020, 14u15, Sint-Gummaruskerk, Lier 

Een historisch-poëtische herfstwandeling door Lier

met Greet Jacobs en Jo Vranckx als onze eigen gidsen van dienst

Met een vleugje geschiedenis over Filips de Schone en Johanna de Waanzinnige.

Over de rederijkers en hun bewondering voor taal en toneel.

Over begijntjes en schapen.

Over zoveel meer nog.
 

Met een wolkje poëzie van verscheidene dichters uit de Lage Landen.

Over graag zien en feesten.

Over de tijd en over water.

Over zoveel meer nog.
 

Wat doen die schapen in Lier?

Waarom stortte de brug over de Nete in toen Filips de Schone en Johanna de Waanzinnige trouwden?

Wat gebeurde er met Cathelyne van den Bulcke op de markt in Lier?


Benieuwd? Je komt het allemaal te weten op zaterdag 10 oktober 2020, om 14 u 30,

met Greet Jacobs en Jo Vranckx als onze eigen gidsende dichters van dienst.

Praktisch:

 • Verzamelen aan de Sint-Gummaruskerk, zaterdag 10 oktober om 14u15, met mondmasker en bij voorkeur met je eigen (GSM-)oortjes voor het draadloos audiosysteem.

 • Agenda:

14u15: uitdelen van draadloos audiosysteem + richtlijnen ivm. coronaveiligheid
14u30: start wandeling
            onderweg een koffiepauze aan het Zimmerplein (individueel)
16u45: einde wandeling en afsluitend woordje van de voorzitter
17u00: einde

 • Deze activiteit staat open voor leden van onze afdeling en hun partner.

 • Vooraf inschrijven is verplicht, uitsluitend via deze nieuwe ovdp.net website door hier te klikken

 • Max. 20 deelnemers toegelaten. Snel inschrijven is dus de boodschap. Indien overboekt, kom je op een wachtlijst.

 • Kostprijs: € 10 per persoon. Wacht a.u.b. met de betaling tot na een bevestiging van je deelname.

 • Indien je als bevestigd deelnemer toch verhinderd zou zijn of verkiest niet meer deel te nemen, meld ons dat dan tijdig zodat iemand anders de vrijgekomen plaats kan innemen.

 

Richtlijnen om coronaveilig te kunnen samenkomen:

 • We volgen het veiligheidsprotocol van Toerisme Vlaanderen voor het uitoefenen van gidsactiviteiten, versie 8 sept 2020. Zo beperken we de groep tot 20 personen.

 • Uiteraard zullen we de berichtgeving op de voet volgen en ons aanpassen indien de wetgeving wijzigt.

 • Mondmaskers zijn verplicht voor deelnemers en gidsen. 

 • De wandeling vindt plaats in open lucht. Dankzij een draadloos audiosysteem hoort iedereen vanop veilige afstand het commentaar van de gidsen en kan de groep voldoende uitwaaieren om op elk moment aan de 1,5 m-regel te voldoen. Elke deelnemer is  zelf verantwoordelijk om voldoende afstand te houden.

 • Dringend verzoek om  je eigen (gsm-)oortjes mee te nemen. De individuele ontvangers zullen enkele dagen voor de wandeling opgeladen en ontsmet zijn en dan individueel verpakt uitgedeeld worden bij de aanvang. Na afloop worden ze terug opgehaald. Gelieve in geval van regen de ontvangers onder de beschermende kledij te dragen.

 • Er is halfweg een koffiepauze voorzien waar men individueel of met partner een bepaald etablissement uitkiest en er de specifieke horecaregels volgt. Er zijn daar geen groepsreserveringen gemaakt.

LEDENBEVRAGING (augustus 2020)

Een bevraging bij onze afdelingsleden gaf volgend beeld te zien:

 • 2/3de van de deelnemers (35 van de 39 leden!) willen wel deelnemen aan fysieke activiteiten, maar binnen alle wettelijke beperkingen en met de nodige omzichtigheid

 • 60 % van de deelnemende leden is akkoord om te wachten met de verkiezing van een nieuw afdelingsbestuur totdat fysieke vergaderingen weer veilig kunnen gebeuren. Een digitale verkiezing is praktisch slechts mogelijk, indien er zich een bestuursploeg kandidaat stelt, wat tot op heden niet het geval is. Hierbij nog even aanstippen dat een geldige verkiezing moet gebeuren met minstens 2/3 van de leden of gevolmachtigden.

 • En tenslotte, als hints voor het toekomstige bestuur: 80 % van de respondenten geven aan dat een variatie van locatie en catering (i.f.v. onderwerp of spreker) hun voorkeur geniet boven een vaste vergaderplaats en 85 % verkiest onderwerpen over Cultuur in de brede zin, en dus niet beperkt tot NT&C in de beperktere betekenis.

Op basis van deze bevraging neemt de huidige bestuursploeg haar verantwoordelijkheid verder op en probeert in de mate van het mogelijke en binnen de geldende beperkingen, verdere activiteiten te programmeren, totdat een nieuw bestuur verkozen kan worden. 

Een volledig jaarprogramma uitwerken is zeker niet de bedoeling. Er zal maand per maand overlegd worden en beslist wat kan georganiseerd worden.

Onze eerste activiteit is een historisch-poëtische herfstwandeling door Lier op zat 10 okt.

   Vlaams-Nederlands Genootschap voor Taal en Cultuur

© Prince Keerbergen 2017