Vlaams-Nederlands Genootschap voor Taal en Cultuur

© Prince Keerbergen 2017

Afdeling Keerbergen nodigt uit

Economisch-literair gesprek met 

Jan Smets, ere-gouverneur van de Nationale Bank van België en kersvers auteur van een thriller en een non-fictie boek over economie

vrijdag 6 december 19.30

Provinciehuis, Leuven

met om 18.00 een facultatief bezoek aan het Provinciehuis als voorprogramma

foto NBB

Prince Keerbergen nodigt alle Prince-vrienden uit het Gewest Brabant-Oost en hun partners uit voor een "open" clustervergadering. Ook gasten met sympathie voor onze vereniging en interesse in het onderwerp zijn van harte welkom.

 

Na een receptie en broodjesbuffet in de foyer van het Provinciehuis begeven we ons naar het auditorium voor een interview met Jan Smets, ere-gouverneur van de Nationale Bank. Hij is tevens kersvers auteur van twee opmerkelijke boeken: in het voorjaar verscheen de thriller Theater  en later dit jaar een non-fictie boek over zijn professionele ervaringen, Economie van het Goede Leven. Daarin benadert hij de huidige economische realiteiten vanuit zijn historische ervaringen van de laatste 40 jaar. Interviewer is Christophe Van Canneyt, lid van afdeling Keerbergen en actief in het bankwezen.

Na het gesprek volgt een vragensessie.

 

We eindigen onze avond naar gewoonte met een coda door ons medelid Fons De Vadder. 

Er is een facultatief voorprogramma met een bezoek aan het Provinciehuis onder begeleiding van Ann Schevenels, titelvoerend burgemeester van Keerbergen en provincieraadslid.

Inschrijven uitsluitend via de website en aanvinken indien interesse voor het voorprogramma.

Kostprijs: 40 € per persoon (35 € voor leden afdeling Keerbergen), over te schrijven vòòr 1 december 2019 op onze afdelingsrekening van de Orde van den Prince Keerbergen BE43 4319 1500 4101

met vermelding “6 dec 2019 SMETS”

Locatie: auditorium van het Provinciehuis, Provincieplein 1, Leuven

Er is parking onder het gebouw, te bereiken via een zijstraat naast het Stadskantoor, dan rechts langs de spoorweg tot aan het Provinciehuis. Klik hier voor kaartje.

Tijdsschema:

 • 18.00  facultatief voorprogramma, bezoek Provinciehuis, bijeenkomst aan het onthaal

 • 19.30  receptie met broodjesbuffet

 • 20.30  in dialoog met Jan Smets

 • 21.30  vragensessie

 • 22.15  afsluiting met een coda

 • 22.30  einde

Smets Theater.jpg
Jan Smets Economie kl.JPG

Hoeveel is genoeg? Om de samenleving te verbeteren heb je geld nodig en dus een economie die floreert. Vertrouwen is daarbij onontbeerlijk: in onszelf, in elkaar, in de toekomst. Je moet ook moedig en beheerst het goede doen: handelen als een goede huisvader (of -moeder). Maar wat betekent dat eigenlijk? In Economie en het goede leven beschrijft Jan Smets sereen en openhartig hoe hij als econoom en bankier dat vertrouwen heeft ervaren en heeft trachten te vergroten, ook op momenten dat het huilen ons nader stond dan het lachen. 


Jan Smets (1951) werkte vrijwel zijn hele loopbaan voor de Nationale Bank, waarvan hij in 2015 gouverneur werd. Hij leidde lange tijd de studiedienst van de Nationale Bank en was ook economisch adviseur van de eerste ministers Wilfried Martens en Jean-Luc Dehaene. Smets was daarnaast internationaal actief, als lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, bestuurder van de Bank voor Internationale Betalingen en gouverneur van het Internationaal Monetair Fonds. Hij was en is nog steeds actief in bestuursorganen van onderwijs- en zorginstellingen. Onlangs verscheen zijn misdaadroman Theater en enkele maanden later een non-fictie boek met de veelzeggende titel  Economie van het Goede Leven en wat ik ervan geleerd heb.

Keynote address at the conference “Ten years after the start of the crisis: contours of a new normal”, organised by the Belgian Financial Forum and SUERF, bynJan Smets, Governor of the National Bank of Belgium.

Brussels, 14 September 2018

Het Provinciehuis van Vlaams-Brabant

De Portugese architect Gonçalo Sousa Byrne ontwierp het gebouw en zorgde voor een jonge, democratische, ambitieuze en toegankelijke uitstraling. Het Provinciehuis werd in 2005 opgeleverd en past in de reconversie van de Leuvense stationsomgeving.

In 2015 kreeg de provincie met haar twintigjarige bestaan een nieuwe huisstijl. Het nieuwe logo dat ze hierbij kreeg is een zespuntige ster en deze werd op 16 januari 2015 hoog op het Provinciehuis aangebracht.

 

1% van de totale bouwkost werd gespendeerd aan het integreren van hedendaagse kunst in het provinciehuis: 

 • Jef Geys: Zomer in Vlaams-Brabant,

 • Eran Schaerf: Taalgrens,

 • Aglaia Konrad: Het Balkon,

 • Guy Rombouts: Windwijzeralfabet, 

 • Heimo Zobernig: Zonder Titel, 2003,

 • Ann Veronica Janssens / Richard Venlet: Een Film.

 

Een gebouw met aandacht voor architectuur, kunst, toegankelijkheid en duurzaamheid.

 

Bij het bezoek aan het Provinciehuis krijgen we ook uitleg over de werking van de provincie en haar verschillende diensten en bezoeken we de Raadzaal.