Jo Vranckx medewinnares schrijfwedstrijd "De Gouden Eeuw", najaar 2017


Eerder toevallig hebben we vernomen dat Jo Vranckx, medelid en verantwoordelijke voor NT&C binnen ons bestuur, in de prijzen is gevallen met een kort geschiedenisverhaal. Haar verhaal werd door uitgeverij Historische Verhalen geselecteerd uit circa honderd inzendingen voor opname in hun verhalenbundel over de Gouden Eeuw.

In het voorjaar organiseerde uitgeverij Historische Verhalen, in samenwerking met Schrijven Magazine en IsGeschiedenis, een schrijfwedstrijd voor korte geschiedenisverhalen die zich afspelen tijdens de Gouden Eeuw. De 20 beste verhalen werden gebundeld en uitgegeven in boekvorm tijdens de Maand van de Geschiedenis.

De verhalen geven de diversiteit van de Gouden Eeuw goed weer. Van een patriciër die een dodo koopt tot een vrouw die tot slaaf gemaakt wordt en van een arme stenensjouwer uit Amsterdam tot een schilder die werkt in opdracht van het koninklijk huis. En het verhaal van Elsje Christiaens, het meisje dat vanuit Denemarken naar Amsterdam kwam om daar een nieuw leven te beginnen. Door een tekening van Rembrandt kreeg zij een gezicht en bekendheid.

Elk verhaal in het boek wordt afgesloten met een verantwoording, waarin de gecreëerde fictie wordt gescheiden van de historische werkelijkheid.

Op 25 oktober 2017 werd het boek in aanwezigheid van de winnaars aan het publiek gepresenteerd tijdens een plechtigheid bij Van Stockum Boekverkopers in Leiden.

ISBN 9789082642629

Uitgeverij Historische Verhalen

241 pp.

#Historischeverhalen

74 keer bekeken0 reacties

   Vlaams-Nederlands Genootschap voor Taal en Cultuur

© Prince Keerbergen 2017