Bratislava notitie 5 - Het Jubileumjaar 2016


Sinds 1997 heeft onze afdeling Keerbergen van de Orde van den Prince een samenwerkingsverband met de afdeling Neerlandistiek van de Comenius Universiteit te Bratislava. Eind mei 2019 organiseren onze vrienden in Bratislava een belangrijk regionaal colloquium ‘Neerlandicum’ (zie reeds in een vroeger blogbericht). Het wil ‘Bruggen Slaan’ door collega’s uit de Lage Landen samen te brengen met Neerlandici vanuit heel Centraal Europa om ideeën uit te wisselen over taal, literatuur, didactiek, vertalen en tolken. (We zullen in een latere bijdrage het programma uitgebreid toelichten).

In de aanloop naar dit congres willen we u in enkele ‘Bratislava Notities’ wat achtergrond geven. Deze vijfde notitie is gewijd aan de jubileumviering in 2016 .

In 2016 vierde de afdeling Neerlandistiek in Bratislava haar jubileum. Twintig jaar eerder, in 1966, werd immers na enkele ‘lectoraat’ jaren de eerste volledige, volwaardige Master opleiding gestart. De OvdP afdeling Keerbergen stelde er prijs op om bij dit jubileum aanwezig te zijn om de lange en intense samenwerking tussen Bratislava en Keerbergen ‘luister’ bij te zetten.

Voor de verandering, eens een (lichtjes gecensureerd) fotografisch verslag.

We beginnen met enkele herinneringen aan de plechtige academische zitting waar onze voorzitter het woord voerde, een zitting die werd geanimeerd met een voorleessessie van Christophe Vekeman die enkele onschuldige meisjesstudenten allicht rode oortjes bezorgde. Onze Bratislaafse vrienden hadden voor de congresdeelnemers een heerlijke excursie naar het indrukwekkende museum voor moderne kunst Danubiana, het Meulensteen Art Museum ‘in’ de Donau, georganiseerd en op de dag na het congres een aangename uitstap speciaal voor het Prince-genootschap. Tussendoor bleef er nog tijd voor een stadsbezoek (met gids, dankzij Marketa) en voor een tweetal diehards nog een laatste dag als gasten van Marketa, met een leuke wandeling met haar gezin.

Klik op het beeld hieronder voor een diavoorstelling.

#Comenius #Bratislava #PaulvandenHeuvel