Voor alle fans van Björn Soenens: zijn nieuwe podcast is net verschenen. Een aanrader!


Hij had het al aangekondigd tijdens zijn interview op onze vorige afdelingsvergadering: hij zou binnenkort een nieuwe postcast publiceren op vrt.nws. Inmiddels is dat gebeurd:


https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/05/07/podcast-bekentenissen-over-de-wereld-en-mijn-vak0/


Maar welke sterke boodschap die hij daar brengt.


Eerst denk je: 50 minuten lang? dat hou ik niet vol. En zoveel tijd heb ik op dit moment ook niet. Maar ik verzeker jullie: neem de tijd, beluister tot het einde, jullie zullen er geen spijt van hebben.


De titel van zijn podcast luidt: "Bekentenissen over de wereld en mijn vak": Björn Soenens over journalistiek in turbulente tijden".


We horen een en ander terug van zijn verhalen tijdens ons vraag-en-antwoordgesprek, maar

nu gaat hij veel dieper door op de rol van journalistiek, over de massa slechte journalistiek waarmee we geconfronteerd worden en hoe dat komt, over zijn visie van goede journalistiek. Een journalistiek gebaseerd op feiten, en niet op sensatie. Het gaat niet om zo hoog mogelijke kijkcijfers of zoveel mogelijke kliks. Het gaat over de waarheid achterhalen door vragen te stellen waarom iets gebeurt, door verklaringen te zoeken. Het gaat erover om alleen dat te publiceren waarvan je voldoende zeker bent. Geen meningen, maar feiten. Want alleen dan kan je bijdragen aan een positief klimaat van vertrouwen.


Hij spreekt ook openlijk over zijn eigen positie en de tegenkanting die hij kreeg met zijn visie op 'constructieve' journalistiek, zelfs binnen eigen kringen. Maar hij onderbouwt zijn stellingen met scherpe feiten, voorbeelden en controleerbare referenties.


Kortom, na het anderhalf uur durende interview met Björn Soenens (nog steeds te bekijken en te beluisteren op de terugblik van onze vergadering) of na het lezen van zijn nieuwste boek, is deze podcast een perfecte aanvulling.


Veel luistergenot!Met Princegroeten, Jan Van Daele


PS: Reageren op deze post kan altijd hier onderaan.