ONETS - nieuws vanuit BratislavaOp 8 oktober werd voor de eerste keer in het kader van de Week van het Nederlands in Olomouc aan de afdeling neerlandistiek van de Palacký Universiteit een studentenbijeenkomst georganiseerd door ONETS, het Overlegplatform Neerlandici in Tsjechië en Slowakije, met steun van de Taalunie. De studenten van Bratislava, zes in totaal, de helft van de groep vierdejaars (Masters vertalen en tolken) konden samen met docenten Juul Wolters en Benjamin Bossaert met de steun van onze vrienden van de Orde van den Prince naar het evenement reizen. Het doel van de dag was om de studenten uit Praag, Bratislava, Olomouc en Brno bij elkaar te brengen, kennis te maken en de onderzoeks- en didactische projecten voor te stellen waar we de afgelopen jaren rond samengewerkt hebben.


Hier een overzicht van het programma, dat door de voorzitter van ONETS, Bas Hamers (Olomouc), werd gemodereerd. Enkele hoogtepunten:

  • De dag begon met tolkworkshops in het kader van het project Professional and Accessible Community Interpreting, a Gateway to Migrant´s Integration, een KA2 Erasmus+ project, een strategisch partnerschap onder coördinatie van de Comenius Universiteit te Bratislava en met als partners de Palacký Universiteit Olomouc, Universiteit Wrocław en de Vrije Universiteit Brussel. Als voorproefje werd met een rollenspel een situatie in het medisch domein geoefend onder begeleiding van Bas Hamers in de rol van dokter. Hier meer informatie over het project.

  • Na de lunch buiten op het terras met prachtig weer was het tijd om een nieuwe literatuurgeschiedenis van de Friese Literatuur in het Tsjechisch, „Leaver Dea as Slaef!“, Dějiny Frizské literatury (uitgeverij Libri) voor te stellen. Wilken Engelbrecht, hoogleraar algemene literatuurwetenschap, hoofd van de vakgroep te Olomouc en lid van de Prince Extra Muros en overigens ook van de Fryske Akademie, gaf tekst en uitleg bij de literatuurgeschiedenis, die hier ook te bestellen is.

  • Benjamin toonde foto´s van de studiereis naar Friesland die hij ondernam onder leiding van Wilken en met enkele studenten van Olomouc: eerst in Noord-Duitsland naar Oldenburg en omgeving en de streek waar Saterfries gesproken wordt, dan in de provincies Groningen, Friesland en het waddeneiland Schiermonnikoog. De reis eindigde in Noord-Friesland tegen de grens met Denemarken, het eiland Föhr en tenslotte Kiel.

  • Tijd om ook wat buiten de comfortzone te gaan voor de studenten, en waarom niet, naast het Nederlands, ook kennis te maken met het Fries? Via een zoomverbinding mochten we kennismaken met Annelies Kingma, een Friezin uit Zuid-West Friesland, die het Fries als haar moedertaal beschouwt. Onder begeleiding van Juul Wolters uit Bratislava kregen de studenten een spoedcursus: hoe spreek ik en gedraag ik me als een echte Fries, maakten we kennis met Friese muziek van Twarres, spreekwoorden en de moeilijke uitspraak. As it net kin sa't it moat, dan moat it mar sa't it kin!

  • Na de koffiepauze werd het tijd om twee vertaalprojecten voor te stellen. Die kaderen in de tweejaarlijkse DCC Summer School in Wenen (Dutch language, culture and literature in Central European Context).