Succesvolle babbelavond met studenten Nederlands van de Comeniusuniversiteit in Bratislava

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2021


Verleden week vrijdag 28 februari hadden we een eerste babbelavond met studenten Nederlands van de Comeniusuniversiteit in Bratislava via MS Teams. In totaal 12 studenten namen deel en gingen online in gesprek met 12 van onze leden. In één uur waren er 2 gesprekken, zodat elke student kennis kon maken met 2 leden. Het gespreksonderwerp was vrij. De studenten kwamen vooral uit het 3e jaar baccalaureaat en 1e jaar master. Alles verliep technisch vlekkeloos dankzij de perfecte voorbereiding en regie van Juultje Wolters, Lector Nederlands aan de Comeniusuniversiteit in Bratislava.


Een unieke ervaring, zo blijkt uit de vele reacties, zowel voor de studenten als voor de deelnemende leden.

  • Voor de studenten is het erg betekenisvol om in gesprek te kunnen gaan met Nederlandstaligen en de taal 'real time' te oefenen, zeker in deze tijd van online colleges, weinig contact met buiten, geen stages, etc. Door deze gesprekken leren ze niet alleen qua actieve taalbeheersing, maar ook op het gebied van cultuur. Ook op persoonlijk vlak is het een verrijking.

  • Ook voor de leden van de Prince is het een verrijkende ervaring. In de eerste plaats omdat we in het kader van ons neerlandistiekproject effectief kunnen bijdragen aan het studietraject van de studenten en hen warm maken voor onze taal en cultuur. Maar het leverde ook warme contacten met wie weet een vervolg in de toekomst, wanneer de studenten voor hun studie naar Vlaanderen komen, of als leden ooit Slovakije bezoeken.

De deelnemende leden waren unaniem verrast over het niveau van taalkennis van de studenten en vonden hen leergierig en met een brede interesse. Hier enkele reacties:

  • Het was een heel leuk initiatief, en aangename gesprekken met B. en P. Graag herhalen over een maand of twee; dat zou leuk zijn, met dezelfde mensen!

  • Ik ben alvast zeer positief. Ik was in gesprek met S. en P. en was aangenaam verrast over het niveau van taalbeheersing. Beide gesprekken verliepen zeer vlot en gingen in alle mogelijke richtingen. Leuke babbel dus met twee innemende dames. Ik wens hen alle succes toe met hun scriptie en hoop dat ze volgend academiejaar een stageplaats kunnen krijgen in Vlaanderen. Dan zijn ze meer dan welkom op onze afdelingsvergaderingen.

  • Ook bij mij is het prima verlopen. Heel aangename gesprekken in uitstekend Nederlands.

  • Ik heb zeer leuke gesprekken gehad met B. en L.

  • Het was leerrijk op velerlei gebied, de gespreksonderwerpen waren divers en steeds boeiend. Het leeftijdsverschil blijkt geen rol te spelen en de studenten waren leergierig met brede interesses. Hun kennis van het Nederlands is ook zeer degelijk. Wij voelen dat ze uitstekend worden voorbereid.

Juultje rapporteerde: "Ik heb de studenten weer gesproken begin deze week en de studenten vertelden me dat ze hebben genoten, dat het erg gezellig was en dat ze ook weer veel hebben geleerd om met jullie te spreken. Ze zeiden ook dat ze graag nog een keer met jullie zouden willen babbelen. Dus ik organiseer later graag nog eens een editie, misschien eind april? Of later kan ook. We spreken elkaar er nog over. Leuk!"


En dit is dan de aanzet voor een tweede editie van de babbelavond. Wanneer het zover is, sturen we jullie nog een mailtje en dan kunnen jullie bevestigen om opnieuw deel te nemen of om ook mee aan te sluiten.


Uw bestuur, Karel, Jo, Pol, Koen en Jan