Taalmail van Ruud Hendrickx bestaat 20 jaar

Koen Albers maakte ons attent op volgend nieuwsbericht.

Dat Ruud Hendrickx herverkozen werd als Gewestpresident Brabant-Oost, wisten jullie wellicht reeds. Maar dat hij sinds september 2000 bijna wekelijks een Taalmail uitstuurt naar inmiddels meer dan 20.000 abonnees, dat is toch wel nieuws.

Lees hier mail #666 van deze week.Ruud Hendrickx is taaladviseur bij de VRT. Volgens een nieuwsbericht op de website van de vrt, is de Taalmail 20 jaar geleden ontstaan als alternatief voor de blauwe brieven van zijn voorganger Eugène Berode. “VRT-anciens herinneren zich maar al te goed dat ze soms een blauwe envelop in hun postvakje vonden,” vertelt Hendrickx. “Die brief deed hen sidderen en beven: een taalopmerking van Berode, mét afschrift aan de leidinggevende. Ik vond dat je taalopmerkingen waar iedereen iets aan heeft, beter ook aan iedereen kunt bezorgen. Zo ben ik op het idee gekomen om geregeld taaltips rond te sturen.”


Oorspronkelijk ging de Taalmail alleen naar VRT-collega’s, als een interne nieuwsbrief. Vrij snel heeft de VRT de Taalmail ook beschikbaar gesteld voor het grote publiek. Hendrickx: “Momenteel heeft de Taalmail ruim 20.000 abonnees. Daar zitten zeker veel scholieren en studenten bij, maar ook veel gewone taalliefhebbers. Jaarlijks zien we er daar vijf-, zeshonderd van op onze taalavond. Helaas kan die wegens corona dit jaar niet doorgaan.”


Corona of niet: Ruud Hendrickx blijft taalmails maken. Abonneren op de Taalmail kan via de website van VRT Taal.


Op diezelfde website vind je ook nog heel wat interessante weetjes in verband met onze taal. Er zijn columns te lezen met bijdrages van verschillende VRT redacteurs, waaronder Ruud Hendrickx.Jullie afdelingsbestuur