Terugblik lezing Luk Van Haute - 1 okt 2021

Beste Princevrienden en vrienden van de Prince Keerbergen,


Hier een fototerugblik op onze Japanavond in 't Melkhuisje te Bonheiden.


Onze tweede vergadering bracht ons naar een tuinkamer in Bonheiden. Er waren 42 deelnemers: 20 leden, 11 partners, 2 kandidaat-leden + partner, 7 gasten en uiteraard onze gastspreker van de avond, Luk Van Haute. De avond startte met een optionele sushimaaltijd: iedereen kreeg zijn bentobox en bijhorende stokjes of bestek indien nodig ;-).

 

In de vijfminutenspeech sprak Hilde Hendrickx over wabi-sabi. Meer details op de specifieke pagina van onze website.

 

Greet Jacobs leidde de spreker in: japanoloog/auteur/vertaler Luk Van Haute. Hij nam ons mee naar het hedendaagse Japan en volgde daarbij de verhaallijn van zijn boek Japan. Schetsen uit het leven. Met anekdotes en persoonlijke getuigenissen probeerde hij het misvormde beeld over Japan / dé Japanner dat men ons dikwijls voorschotelt, bij te stellen. Ons stereotiep beeld over Japan - exotisch, apart, raar - strookt niet met de werkelijkheid en is eigenlijk een karikatuur. Japan is een land met een diversiteit zoals elk ander land. Heel dikwijls wordt de informatie gefilterd door de media en de verslaggevers zodat het lijkt alsof alle Japanners nog voldoen aan dat stereotiepe beeld.

Ook bij het vertalen moet je keuzes maken en zo haalde de spreker voorbeelden aan waarbij bepaalde passages bij een vertaling van een Japanse auteur naar het Engels geschrapt worden, gewoon omdat die passages niet stroken met wat het Westen denkt over Japan.

 

Met een coda van Jo Vranckx sloten we de avond af: Onder de appelboom, van Rutger Kopland. Het gedicht vind je op de codapagina van deze website.

 

Bedankt om zo talrijk aanwezig te zijn,

dank aan Daan voor de foto's ,

en ook bedankt voor de vele helpende handen om het lokaal achteraf terug op orde te zetten.

Hopelijk zien we mekaar snel terug op 7 november.Het bestuur, Magda, Greet en Jan.