Terugblik op onze derde ZOOM-vergadering op 15 jan 2021, met Benjamin Bossaert als gastsprekerIn onze derde ZOOM-vergadering hadden we Dr. Benjamin Bossaert te gast, onze contactpersoon in Bratislava voor ons Neerlandistiekproject en docent aan de Comeniusuniversiteit aldaar. Recent behaalde hij er zijn doctoraat en daarover gaf hij ons een boeiende lezing.


Zoals gebruikelijk volgt een ZOOM-vergadering in onze afdeling een vast patroon, te beginnen met een vijfminutenspeech door een medelid, over een onderwerp naar keuze, dan de lezing in 2 delen met halfweg een korte pauze waarbij de deelnemers in kleine breakoutrooms ingedeeld worden en zo toch een aangenaam 'tafelgesprek' kunnen voeren. En tenslotte, na het dankwoordje van de voorzitter en de huishoudelijke mededelingen, sluiten we af met een coda.


De opkomst voor deze vergadering was bijzonder goed: met 48 aanmeldingen en verschillende partners schatten we iets meer dan 60 deelnemers:

  • 26 leden van de afdeling Keerbergen (of 70% van de leden)

  • 12 leden van andere afdelingen (Aarschot, Kortenberg, Oostende, Zwolle, Utrecht, Keulen, Luxemburg, Parijs)

  • 6 gasten, vrienden van Prince Keerbergen

  • 4 gasten uit Bratislava, waaronder de spreker.Vijfminutenspeech

De vergadering startte met een vijfminutenspeech van Erik Hertog.
Hij wees ons er op dat 2020 het 200ste geboortejaar was van Eduard Douwes Dekker of Multatuli en de 160ste verjaardag van de publicatie van zijn boek, Max Havelaar. Alhoewel gepubliceerd in Nederland, werd het boek geschreven in Brussel. Een boek dat nog steeds actueel is, als striemende aanklacht van het kolonialisme en van de uitbuiting van inheemse bevolking (cfr. black lives matter).


Als je van plan bent om het nieuwe boek van David van Reybrouck, Revolusi, te lezen, dan is het misschien goed eerst de Max Havelaar nog eens open te slaan. Max Havelaar of Eduard Douwes Dekker is ook te interpreteren als underdog rebel en held, wat dan perfect aansluit bij de lezing van vandaag.


Lezing van Benjamin Bossaert, Roverhelden en nationale helden, representaties van Vlaamse en Slowaakse roverhelden in internationaal en literair perspectief 
Waar hij in zijn eerste deel peilde naar de typologie van de zogenaamde rural outlaw als primitieve rebellenfiguur en held in de nationale beweging, ging hij in het tweede deel toetsen met 2 specifieke gevallen: de Vlaamse roverheld Jan de Lichte en de Slowaakse roverheld Juraj Jánošík. Zij werden belicht in hun relatie tot de geschiedenis, letterkunde en cultuurkunde.
De slides van zijn lezing kan je hieronder downloaden of bekijken.


OvdP_Voor wie nog een Robin Hood_15.01
.2
Download 2 • 1.53MB
Coda

Na de gebruikelijke huishoudelijke mededelingen met o.a. de aankondiging van onze volgende activiteiten op 12 februari en 12 maart -eveneens ZOOM-vergaderingen, zie programma op onze website-, werd de vergadering afgesloten met een coda, deze keer gepresenteerd werd door Hilde Hendrickx.Ze koos een cursiefje Nieuw van Guinevere Claeys (bij ons reeds te gast op een vroegere afdelingsvergadering) en sloot haar Nieuwjaarwensen af met stemmige muziek en bijhorende beelden When The Snow Melts, van Phil Cunningham & Manus Lunny, te beluisteren in de videoclip hieronder.79 views2 comments

   Vlaams-Nederlands Genootschap voor Taal en Cultuur

© Prince Keerbergen 2017