Terugblik op onze tweede ZOOM-vergadering op vrijdag 11 dec, met Katelijne Dessein over Peter Benoit

Tweede ZOOM-vergadering met 40 aansluitingen: 27 leden van de afdeling Keerbergen (of bijna 80%!), 4 leden van naburige Prince-afdelingen, 5 gasten en 4 vrienden uit Bratislava. Tezamen met de partners meer dan 50 deelnemers.


We hadden musicologe Katelijne Dessein te gast die ons zeer gepassioneerd en geanimeerd vertelde over de figuur van Peter Benoit en zijn rol als componist, pedagoog en Vlaamsgezinde 'verbinder'. Aan de hand van muziekfragmenten, afbeeldingen en teksten schetste ze zijn leven, loopbaan en internationale uitstraling. Een NT&C persoonlijkheid 'pur sang' die het zonder twijfel waard is om beter gekend te worden.

Vijfminutenspeech

De vergadering startte met een vijfminutenspeech van Greet Jacobs. Naar aanleiding van de pensionering van haar echtgenoot Guido hadden ze een reis naar Japan gepland. Door corona uitgesteld had Greet nu meer tijd om zich voor te bereiden en over Japan te lezen. Uit haar zoektocht naar interessante literatuur selecteerde ze volgende bijzondere boeken:Peter Benoit


Dan volgde de uiteenzetting van Katelijne Dessein, in 2 gedeeltes, met tussenin een pauze en mogelijkheid tot tafelgesprek in 6 'break-out rooms'.

Hieronder kan je de slides terugvinden (of je kan klikken op het beeld hierboven) met, waar relevant, de link naar YouTube-videoclips om nog eens te herbeluisteren. Of je kan ze hier ook aanklikken en herbeluisteren:

1e fragment: Peter Benoit Fantasie N 3 Jozef De Beenhouwer - YouTube 2e fragment: Benoit: Requiem I Requiem aeternam & Kyrie eleison - YouTube 3e fragment: Waar Maas en Schelde vloeien - YouTube 4e fragment: Peter Benoit - In de Velden (In the Fields - Song for oboe and String orchestra) - YouTube 5e fragment: Peter Benoit / Julius de Geyter - Vlaanderens Kunstroem / Fragment of the Rubens-Cantate (1877) - YouTube
Bratislava

Ook Bratislava nam het woord. Marketa Štefková bracht verslag uit van de situatie in haar departement: over de plannen om de leerstoel Neerlandistiek een sterkere en meer bestendige verankering te geven met een aantal nieuwe vaste benoemingen, over de toenemende interesse in Neerlandistiek en het aantal studenten, over Benjamin Bossaert die enkele maanden geleden vader werd en ook nog zijn doctoraat behaalde, en over Juulltje Wolters die het team in Bratislava komt vervoegen. Hopelijk kunnen we binnenkort weer studenten ontmoeten die stage lopen in Vlaanderen, zoals Milan Potočár die ook in onze Zoom-vergadering aanwezig was. Nu gebeurt alles online en digitaal van thuis uit, wat voor de studenten niet zo eenvoudig is. Daarom het voorstel om een beproefd concept van 'babbelavonden' ook te organiseren met geïnteresseerde leden van onze afdeling. U hoort er nog van.


Coda

Tenslotte sloot Katelijne Dessein af met een coda:

  • een gedicht van Rilke

  • ​aansluitend een bijzonder innemend muziekfragment van Peter Benoit dat je hieronder kan beluisteren:

Peter Benoit - Flute Concerto "Symphonic Tale" Op. 43a (1865) (2/3), II. Melancholie: Andante, uitgevoerd door Gaby Pas-Van Riet (fluit) en het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Vlaanderen olv. dirigent Luc Devos98 keer bekeken2 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

   Vlaams-Nederlands Genootschap voor Taal en Cultuur

© Prince Keerbergen 2017