Verslag van onze eerste ZOOM-vergadering op vrijdag 6 nov, met Peggy Rix als gastspreker

Updated: Dec 22, 2020Deze virtuele vergadering had alle ingrediënten van een fysieke vergadering, maar dan zonder de gebruikelijke begroetingen met kussen en handen schudden en zonder het tafelen met spijs en drank. En toch is het een gezellige samenkomst geweest waarbij de aanwezigen ook actief hebben kunnen deelnemen. Ongeveer 20 leden waren ingelogd van bij hen thuis, vanop hun laptop, tablet of smartphone. Dit was het programma van de avond:

  • Start om 20:00. Na een inleidend woordje van onze voorzitter, Karel Van Liempt, begonnen we met een vijfminutenspeech door Jan Van Daele. over Kunstontmoetingen, een initiatief van hemzelf en zijn echtgenote, Jo Haerens. Nu culturele uitstappen en groepsreizen door corona uitgesteld zijn, willen ze de band met hun sympatisanten en reisgenoten warm houden door via hun website www.kunstontmoetingen.com kunstzinnige tips aan te bieden. In het voorjaar, met de eerste lockdown, publiceerden ze een coronablog met tips voor 'blijf-in-je-kot'-cultuurbeleving. Nu, tijdens de 2e golf in het najaar zijn ze gestart met tips voor kunstzinnige coronawandelingen en met muziekverhalen in lockdown 2.0, een samenwerking met musicoloog Ignace Bossuyt. Een 'muzikaal' vaccin met klanken, verhalen, ontdekkingen.


  • Onze secretaris Pol Bossuyt leidde dan de spreker van de avond in: kersvers lid, Peggy Rix, dochter van Jenny Rix-Van Laer. Ze sprak over: Het Woonzorgcentrum in Covid-tijden. Als directeur van WZC Wijgmaalbroek maakt ze de coronacrisis van heel dichtbij mee. Ze bracht een boeiende reportage van het reilen en zeilen van een WZC in deze bizarre tijden.   • Onze penningmeester Koen Albers initieerde het debat waarbij de Zoom-deelnemers in 3 groepen opgedeeld werden, via "break-out rooms". Op die manier kon je praten in een beperkte groep, net zoals bij een tafelgesprek. 


  • Na het debat volgende een geanimeerde vragenronde waarbij Peggy ons op gevatte en genuanceerde wijze inzage gaf in de problematiek van woonzorgcentra.


  • Huishoudelijke mededelingen met een digitale peiling naar de feedback voor deze manier van vergaderen. De deelnemers waren unaniem enthousiast. 'Beter ZOOM dan geen vergadering' en het concept van 'break-out rooms' is zeer goed bevallen.

  • Coda van Koen Albers met het gedicht Stuurlui, van Helma Snelooper. ( ook op de website van coronagedicht.nl of de website van de dichteres) en als afsluiter, de Fuga n°7 van Shostakovich, hier of ook hieronder nog eens te beluisteren.
Prelude en Fuga No. 7 in A major: Allegro poco moderato - SHOSTAKOVICH, door Konstantin Scherbakov


De volledige avond is nu digitaal te herbekijken tot begin dec 2020 via deze link (pasccode staat onder de link): https://us02web.zoom.us/rec/share/2M-9aK9P77z6P22evFqdaaAgMPCW_pQMvTlb7J_e5Qqd0OBp5wm79h1l-ICYAXXO.MN_Cw_scW3j477mz Passcode: ?@2BfGz% 


70 views0 comments

   Vlaams-Nederlands Genootschap voor Taal en Cultuur

© Prince Keerbergen 2017