VROLIJK PASENPasen, het feest van de verrijzenis en van het licht.

Zowel in de muziek, de literatuur als de beeldende kunst herrijst het thema telkens opnieuw.


Op Pasen verleden jaar zei de Britse Queen Elisabeth in haar 2de exceptionele toespraak: “Pasen is niet afgelast, we hebben Pasen meer dan ooit nodig. Hoe donker de dood ook kan zijn vooral voor degenen in rouw, het licht en het leven zijn groter”. 's Avonds gaf Andrea Bocelli live vanuit de Duomo van Milaan een benefietrecital "MUSIC FOR HOPE" als boodschap van liefde, troost en hoop voor heel Italië en de wereld (zie onze blog van Pasen 2020).


Net zoals vorig jaar is het nog steeds “anders dan anders”. Maar met z’n allen blijven we hopen en uitkijken naar betere en vooral spontanere tijden.


Ondertussen is er van alles te beleven rondom ons:

  • In Bonheiden, aan het Jacques Morrensplein met de honderden bloeiende paaslelies, zagen we volgend gedicht op het raam van GC 't Blikveld:


  • We kijken uit naar de lezing van Samuel Mareel over de nieuwe tentoonstelling 'Kinderen van de Renaissance' in het Museum Hof van Busleyden. In De Standaard scoorde de tentoonstelling 5 op 5. Zelf hebben we de tentoonstelling reeds bezocht (volledig coronaveilig) en kunnen die score alleen maar bevestigen. Inschrijven voor onze ZOOM-vergadering kan nog altijd, ook voor jullie geïnteresseerde vrienden.  • Tenslotte willen we hier het muziekverhaal in deze paastijd met jullie delen over de rijkdom aan muzikale opluistering van deze kerkelijke hoogdag: we reizen in gedachte naar Duitsland voor de muziek en naar Italië voor het beeld.

  • Hieronder een voorproefje om je in de sfeer te brengen voor een hele reeks composities die het feest opluisteren.

  • In Italië nemen we je me naar Sansepolcro. Benieuwd naar het verhaal van een verrijzenis in meerdere facetten? Het werk van Piero della Francesca vertelt het je.


Een mooi feestweekend gewenst en veel lees-, luister- en kijkplezier.

Jan,

namens het volledige bestuur, Karel, Jo, Pol, Koen en Jan

54 keer bekeken0 reacties

   Vlaams-Nederlands Genootschap voor Taal en Cultuur

© Prince Keerbergen 2017