top of page
20200918_182151.jpg
logo Keerbergen.jpg
Prince Keerbergen is lid van de Cultuurraad van Keerbergen

In 2018 vierde
Prince Keerbergen
haar 
50-jarig bestaan

De afdeling Keerbergen werd opgericht op 21 juni 1968.

50 jaar afdelingsleven werd gevierd op 9 juni 2018 met een Academische Zitting en een lustrumuitgave van onze befaamde Aspergenacht.

In 1968 was de Orde van den Prince nog steeds in volle expansie. Er werd vooral in en rond Brussel gezocht naar een betere verankering als dam tegen verfransing. Daarnaast zocht een groepje Keerbergse kameraden (die zich de slijkboeren noemden naar aanleiding van een bepaalde memorabele clubavond), naar verdieping voor hun gezamenlijke activiteiten. De twee vonden elkaar via twee gedreven figuren: Vic De Ruyter, toenmalig gewestpresident Brabant en intendant van de KVS te Brussel en slijkboer en ingeweken Keerbergenaar Laurent De Lobel. Deze principiële en charismatische figuur was vastbesloten weerstand te bieden aan de toenmalige verfransingsdruk in onze streek. Hij wist zijn vrienden te inspireren tot behoud van eigen aard en Vlaams karakter. Ongetwijfeld speelde hij een beslissende rol bij de oprichting van onze afdeling op 21 juni 1968. Sindsdien noemden de slijkboeren zich "Princevrienden".

 

Lees meer over de geschiedenis van onze afdeling in de

"Kroniek van 30 jaar Orde van den Prince Keerbergen", geschreven naar aanleiding van het 30-jarig bestaan.

Of haal herinneringen op met de Limericks bij de viering van 40 jaar Prince Keerbergen.

OvdP (29 van 125)sm.jpg

Op 9 juni 2018 vierde onze afdeling haar 50-jarig jubileum met een Academische Zitting rond het thema 'Taal als spiegel van onze samenleving'. Na afloop werd een cahier opgesteld met de hoogtepunten van de toespraken en van het panelgesprek. 

P1280587.JPG
P1270324.JPG

Aansluitend werd 's avonds verder gevierd met een feestelijke uitvoering van de Aspergenacht. 

 

Luister hier naar de tafelrede van Karel Schodts over 50 jaar verenigingsleven of download de pdf van de tekst.

50 jaar Prince KeerbergenKarel Schodts
00:00
Toespraak Karel Schodts Juni2018

AMICITIA en TOLERANTIA - een ets van ons vroeger lid en kunstenaar Gust Dierickx (+), speciaal gemaakt voor onze Prince afdeling in 1988 

Gust Dierickx (+) 

met een zelfportret (?) afgebeeld als aspergeboer.

 

De arme zandgrond van Keerbergen blijkt dan toch een ideale voedingsbodem voor "asperges",

het "witte goud" van Keerbergen.

Onze befaamde ASPERGENACHT, afgebeeld door Gust Dierickx (+)

De Aspergenacht vindt traditioneel plaats als de laatste vergadering van een werkjaar in de zonnige juni-maand, met heerlijke asperges uit Keerbergen, met een lekker wijntje en in het gezelschap van vrienden van de eigen afdeling of van andere afdelingen 

bottom of page