top of page

Foto boven  ©  Arboretum Wespelaar - Foto onder Brouwershof, Wespelaar

Arboretum Wespelaar facebook kl.jpg
Op zaterdag, 12 juni 2021 om 15.00
sluiten we het werkjaar af met

wandeling in het Arboretum Wespelaar

+

aspergediner in het Brouwershof

We sluiten dit bijzondere werkjaar af met een wandeling  in het Arboretum Wespelaar. We worden er rondgeleid  door deskundige gidsen. Aansluitend is er een coronaveilig diner (met tafels van 4 personen) op het terras van de brasserie Brouwershof (rechtover brouwerij Haacht). Uiteraard staan er asperges op het menu.

Deze activiteit is alleen voor leden van de afdeling Keerbergen en hun partners. Hier het programma:

 • Om 15.00 u stipt: bezoek aan het Arboretum Wespelaar, in twee groepen, met gids (duur : 2 uur).

 • Vanaf 17.30 u:  samenkomst aan brasserie Brouwershof, Wespelaar (tegenover de Brouwerij) voor aperitief en 2-gangen diner, aan tafels van 4 personen. Normaal op het buitenterras, misschien ook binnen indien op 9 juni de verdere versoepelingen kunnen doorgaan.

 

Je kan inschrijven voor alleen de wandeling, alleen het diner of voor beide samen.

 

Kostprijs:

 • Wandeling: gratis voor de leden, € 10 voor de partners

 • Diner met 2 gangen: € 38 per persoon, zonder drank, maar inclusief koffie/thee. Het aperitief wordt aangeboden door onze secretaris / brouwerij. Extra dranken worden per tafel van 4 ter plaatse afgerekend.

 

Afspraak aan het bezoekerscentrum “De Rode Poort” (Grote Baan 63). Parkeren kan op de Grote Baan (aan de kerk) of op de parking van het Arboretum Wespelaar, in de Elisabeth Willemslaan naast Gemeentelijke Basisschool De Klimop. Via deze parking kan je het hoofdgebouw te voet bereiken.

Omdat er geen wandelpaden zijn in het Arboretum, is aangepast schoeisel (rubberlaarzen of stevige stapschoenen) wenselijk, zeker bij regenachtig weer.

Klik hier voor een pdf-folder over het Arboretum Wespelaar.

Inschrijven ten laatste vòòr zondagavond 6 juni, zodat we het nodige aantal zitplaatsen en de menubestellingen kunnen doorgeven aan het restaurant.

​Het diner bestaat uit een voor- en hoofdgerecht. Gelieve voorkeur op te geven bij de registratie

 • Voorgerecht:

  • Rundscarpaccio met rucola, parmesan, zongedroogde tomaten en pijnboompitten

  • Of scampi Brouwershof met tuinkruiden, Super8 Blanche (witbier), room en kerstomaten

 • Hoofdgerecht:

  • Gebakken zalm met hollandaise saus, garnalen, witte Keerbergse asperges en kroketten

  • Of steak (medium gebakken) van Werchters witblauw met Keerbergse asperges, botersaus en krielaardappeltjes

Woensdag, 5 mei 2021, 19.45, ZOOM-vergadering

LIVE INTERVIEW

met vrt-correspondent

BJÖRN SOENENS 

Björn Soenens twitter profiel.jpg
In onze 7e zoom-vergadering maken we een rechtstreekse verbinding met Björn Soenens, vrt- correspondent in de V.S. In een exclusieve vraag-en-antwoordsessie zal hij ons een actueel beeld geven van de V.S. na de verkiezingen. Onmogelijk te voorspellen wat begin mei het hoofdthema zal zijn, maar ongetwijfeld boeiend, interessant en ook voor onze wereld in Europa relevant.

Zoals bij onze vorige zoomvergaderingen zijn partners, gasten en leden uit andere afdelingen van harte welkom

Om deze vraag-en-antwoordsessie goed voor te bereiden, zal het bestuur een voorafgaande zoomvergadering beleggen voor geïnteresseerde Princeleden van de afdeling Keerbergen. Leden van andere afdelingen of externe gasten kunnen, indien ze dit wensen, hun vragen vooraf doorsturen naar Jan Van Daele jean.van.daele​@skynet.be

Björn Soenens verblijft ondertussen al 4 jaar in de VS als vrt-correspondent. Hij volgt er de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen op de voet. Ongeveer een jaar geleden, nog voor de presidentsverkiezingen, verscheen zijn boek 'De lengte van een oceaan'. Daarin vertelt hij vooral over 'de mens' in Amerika. Geen academische beschouwingen, maar verhalen van ontmoetingen, over het leven van elke dag van de modale Amerikaan. Bekijk hieronder een interview over zijn boek

 

Dit boek wordt bij de registratie voor deze vergadering vrijblijvend aangeboden aan een gereduceerde prijs. We hebben een 30-tal boeken ter beschikking aan volgende tarieven (thuis geleverd):

 • Princeleden Keerbergen € 10

 • Genodigden met afleveradres in België: € 20

 • Genodigden met afleveradres in het buitenland: € 25

frontImage Lengte Oceaan Soenens.jpg
  Inmiddels zijn alle boeken verkocht  

Betalingsinstructies volgen na registratie. Aanbieding geldig zolang de voorraad strekt.

Deelname zonder aankoop van het boek is gratis, maar registratie is verplicht. De Zoom-link wordt doorgestuurd op 4 mei aan de geregistreerde deelnemers.

 

Hier de agenda van de avond:

 • welkom vanaf 19.15

 • start om 19.45 start met een vijfminutenspeech door Greet Jacobs, lid van onze afdeling

 • van 20.00 tot 21.30 gaan we in een rechtstreekse verbinding met Björn Soenens voor een vraag-en-antwoordsessie gemodereerd door een lid van onze afdeling

 • 21.30 huishoudelijke mededelingen en aansluitend een coda als afsluiter door Fons De Vadder, lid van onze afdeling.

 • vanaf 22.00 mogelijkheid tot napraten in kleinere break-out kamers

Voor een terugblik op deze vergadering -->

Vrijdag, 9 april 2021, 20.00, ZOOM-vergadering

KINDEREN VAN DE RENAISSANCE 

lezing door Dr. Samuel Mareel,

curator van het Museum Hof van Busleyden​, Mechelen 

Hero Kinderen vd Renaissance OVDP.jpg
Drie generaties Bourgondisch-Habsburgse prinsen en prinsessen groeien op in Mechelen, waaronder Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en de toekomstige Karel V. Ze worden er voorbereid op hun voorname rol in het Habsburgse wereldrijk en krijgen de beste leraars, de mooiste kleren, het fijnste speelgoed en de beste boeken. 

Op 26 maart 2021 start een indrukwekkende internationale tentoonstelling Kinderen van de Renaissance in het Mechelse Museum Hof van Busleyden, ooit de verblijfplaats van de humanist en mecenas Jeroen van Busleyden, lid van de Hoge Raad. Een unieke selectie kinderportretten worden tentoongesteld, gemaakt voor het Mechelse hof door prominente schilders en nu opnieuw samengebracht vaak voor het eerst in vijfhonderd jaar. Samen met boeken, speelgoed, juwelen en andere bijzondere objecten komt de Habsburgse kindertijd van 500 jaar geleden weer tot leven en leren we hoe de humanistische ideeën aan het hof in Mechelen onze manier van opvoeden tot op vandaag beïnvloeden.
Ter voorbereiding op een individueel bezoek hebben we het voorrecht de curator van deze spraakmakende tentoonstelling, Dr. Samuel Mareel bij ons te gast te hebben. 
Samuel Mareel.jpg

Dr. Samuel Mareel is de curator van Museum Hof van Busleyden in Mechelen en is als gastprofessor tevens verbonden aan de vakgroep letterkunde van de Universiteit Gent. Hij is gespecialiseerd in de literatuur, kunst en cultuur van de Bourgondische en vroeg-Habsburgse Nederlanden. Hij promoveerde in 2007 aan de Universiteit Gent op een proefschrift over de literaire productie ter gelegenheid van stedelijke feesten ter ere van het Bourgondisch-Habsburgse vorstenhuis in Vlaanderen en Brabant. Hij is curator van de tentoonstelling Kinderen van de Renaissance.

De vergadering volgt het gebruikelijk patroon:

 • welkom vanaf 19.30

 • om 20.00 start met een vijfminutenspeech door Yves Lambrecht, lid van onze afdeling

 • eerste deel van de lezing van Samuel Mareel

 • pauze in break-out rooms voor een 'tafelgesprek'

 • tweede deel van de lezing en vragen

 • huishoudelijke mededelingen

 • tegen 22.00, een coda als afsluiter door Daan Holemans, lid van onze afdeling.

 

Deze vergadering staat open voor gasten en leden van andere Princeafdelingen.

 • Gasten en Princeleden kunnen inschrijven via de link hieronder

 • Princeleden kunnen ook registreren via de algemene Prince website  (na inloggen).

 

Deelname is gratis, maar registreren is verplicht en kan tot 8 april ten laatste. Op 8 of 9 april zal de ZOOM-link gemaild worden aan geregistreerde deelnemers.

Vrijdag, 12 maart 2021, 20.00, ZOOM-vergadering

MULTATULI

in VLAANDEREN en in BRUSSEL 

lezing door Prof. Philip Vermoortel​ 

Verleden jaar, in 2020, vierden we het 200ste geboortejaar van Eduard Douwes Dekker of Multatuli en de 160ste verjaardag van de publicatie van zijn boek, Max Havelaar. Alhoewel gepubliceerd in Nederland, werd het boek geschreven in Brussel. Een boek dat nog steeds actueel is, als striemende aanklacht tegen het kolonialisme en de uitbuiting van de inheemse bevolking (cfr. black lives matter). 

Multatuli was niet alleen een begenadigd schrijver, maar ook een eminent redenaar die zijn toehoorders kon begeesteren. Zo kreeg hij nogal wat aanhang in Vlaanderen met voordrachten in Gent en Antwerpen. Over het belang van Multatuli voor Vlaanderen, tijdens zijn verblijf in ballingschap in Brussel, zal Prof. Philip Vermoortel ons toespreken op onze 5e ZOOM-vergadering op 12 maart.  

Max Havelaar Multatuli.jpg
Uitgelezen-boeken-2020 Remoortel.jpg
Philip Vermoortel uit youtube De Onsterf

Philip Vermoortel is hoogleraar Nederlandse literatuur aan de    KULeuven Campus Brussel en uitmuntend kenner van Multatuli. Lees hier een kort interview verschenen in de DS van 28/02/2020 ter gelegenheid van die 200ste verjaardag. Daarin vermeldt hij zijn nieuwe boek Wie is wie in ‘Max Havelaar’, een aflevering van het tijdschrift Uitgelezen Boeken, verschenen bij Uitgeverij De Buitenkant.

 

Naast Multatuli heeft Prof. Vermoortel ook nog een passie voor taal, voor toneel en voor klassieke muziek. “Ik speel niet alleen bestaande stukken, af en toe componeer ik ook zelf muziek. Maar dat is puur voor eigen gebruik.” Alhoewel...., bekijk zijn youtube-kanaal.

De vergadering volgt het gebruikelijk patroon:

 • welkom vanaf 19.30

 • om 20.00 start met een vijfminutenspeech door Christoffel Waelkens

 • eerste deel van de lezing

 • pauze, in break-out rooms voor een gezellig 'tafelgesprek'

 • tweede deel van de lezing en vragen

 • huishoudelijke mededelingen

 • tegen 22.00, een coda als afsluiter door Piet Boes.

 

Deze vergadering staat open voor gasten. Gasten kunnen inschrijven via de link hieronder.

 

Leden (en hun partners) van elke Prince-afdeling kunnen registreren via dezelfde link of via de algemene Prince website www.ovdp.net, afdeling Keerbergen

 

Deelname is gratis, maar registreren is verplicht en kan tot 11 maart ten laatste. Op 11 of 12 maart zal de ZOOM-link gemaild worden aan geregistreerde deelnemers.

Vrijdag, 12 feb 2021, 20.00, ZOOM-vergadering 

Hippe bibliotheekgebouwen

Gaan we binnenkort opnieuw meer lezen?​ 

lezing door Jan Van Daele

Stuttgart foto JVD kl.jpg
Bibliotheken zitten in de lift. Overal verschijnen nieuwe bibliotheekgebouwen, heel dikwijls met zeer opvallende architectuur. Nochtans daalt de boekenverkoop, wordt er minder gelezen en gaat het aantal uitleningen jaar na jaar achteruit.
Kunnen deze investeringen in nieuwe bibliotheekgebouwen het tij keren?

Dit is het onderwerp van onze vierde ZOOM-vergadering op vrijdag 12 februari, met een lezing door medelid Jan Van Daele.  

 

De vergadering volgt het gebruikelijk patroon:

 • welkom vanaf 19.30

 • om 20.00 start met een vijfminutenspeech door Hugo Claesen

 • eerste deel van de lezing

 • pauze, in 'break-out rooms' voor een gezellig tafelgesprek

 • tweede deel van de lezing en vragen

 • huishoudelijke mededelingen

 • tegen 22.00, een coda als afsluiter door Jenny Rix-Van Laer.

 

Ter voorbereiding, hiernaast een synopsis van de lezing en een korte videoreportage over 2 nieuwe bibliotheken, Utopia in Aalst en LocHal in Tilburg.

 

Deze vergadering staat open voor gasten. Gasten kunnen inschrijven via de link hieronder.

 

Leden (en hun partners) van elke Prince-afdeling kunnen registreren via dezelfde link of via de algemene Prince website www.ovdp.net, afdeling Keerbergen

 

Deelname is gratis (sponsoring via onze afdelingskas), maar registreren is verplicht en kan tot 11 februari ten laatste. Op 11 of 12 februari zal de ZOOM-link gemaild worden aan de geregistreerde deelnemers.

Uit alle studies, nationaal en internationaal, blijkt dat het gedrukte boek aan een gestadige teruggang bezig is. Digitale media lijken het over te nemen. Is er in een internet-maatschappij dan nog wel een rol weggelegd voor openbare bibliotheken?

 

Toch blijft de overheid massaal te investeren in aanbod en in infrastructuur. De logica lijkt wel zoek. Tenzij openbare bibliotheken misschien meer zijn dan een collectie boeken.

De nieuwe media dwingen de openbare bibliotheken om zich aan te passen. Ze lijken te muteren van een passief verschaffen van informatie naar een actief stimuleren van kennis. Van collectie naar connectie. Ze worden een tool voor sociale inclusie, digitale inclusie en voor levenslang leren.

In deze lezing maken we een wereldreis, te beginnen in Vlaanderen, en bezoeken virtueel verschillende openbare bibliotheken die recent helemaal vernieuwd zijn. Telkens onderzoeken we of de architectuur kan bijdragen tot deze nieuwe rol .

Vrijdag, 15 jan 2021, 20.00, ZOOM-vergadering 

Primitieve rebellen als helden: voor wie nog een Robin Hood? 

lezing door Benjamin Bossaert

Jan_de_Lichte_D'Haese_01 via Wiki.JPG

Jan de Lichte door beeldhouwer Roel D'Haese, Justitiepaleis, Antwerpen,CC0 foto Henxter via Wikimedia Commons

381px-Wladyslaw_Skoczylas_-_Janosik.jpg

Janosik met de tekst: Janosika imię nigdy nie zaginie (nl: de naam Janosik zal nooit sterven), Muzeum Żup Krakowskich w Wieliczce

Vlaamse en Slowaakse roverhelden in internationaal en literair perspectief

Op Netflix en andere digitale mediakanalen loopt momenteel een serie over De Bende van Jan De Lichte, een historische dramaserie over Jan de Lichte, de beruchte Vlaamse struikrover en plaatselijke 'Robin Hood' tijdens de Oostenrijkse bezetting van België in de achttiende eeuw. Deze serie is een 'losse' verfilming van de gelijknamige roman van Louis Paul Boon uit 1951. Toeval of niet, maar we vernamen dat Benjamin Bossaert, onze contactpersoon in Bratislava voor ons Neerlandistiekproject en docent aan de Comeniusuniversiteit aldaar, net zijn doctoraat heeft behaald met een proefschrift getiteld:

Primitieve rebellen als helden: voor wie nog een Robin Hood? 
Literaire en historische representaties van twee nationale rebellen: Jan de Lichte (Vlaanderen) versus Juraj Jánošík (Slowakije)

 

Benjamin is bereid hierover een lezing te geven op onze volgende ZOOM-vergadering.

 

Het programma van de avond volgt ons gebruikelijk patroon:

 • welkom vanaf 19.30

 • om 20.00 start met een vijfminutenspeech van Erik Hertog

 • eerste deel van de lezing

 • pauze, in 'break-out rooms' voor een gezellig tafelgesprek

 • tweede deel van de lezing en vragen

 • huishoudelijke mededelingen

 • tegen 22.00, een coda als afsluiter door Hilde Hendrickx

Hier de trailer van de serie.

Benjamin Bossaert, voorstellen hoeft eigenlijk niet meer. Maar wat weten we eigenlijk over Benjamin?

Geboren in Zottegem in 1985 studeert hij aan de RUGent, vakgroep Slavistiek en Oost-Europakunde. Sinds 2005 vertoeft hij regelmatig in Oost-Europa en zal hij zich uiteindelijk in 2010 in Bratislava vestigen als docent Nederlands aan de Comeniusuniversiteit. Lees hier een mooi interview. Daar kan je nog veel leren over zijn andere interesses en activiteiten buiten  Neerlandistiek en het lesgeven..

Ondertussen is hij ginder gehuwd met een Slovaakse. Dat ze ondertussen een zoontje Felix kregen, dat wisten we al van de vorige ZOOM.

Schermafbeelding 2020-12-11 223544.jpg

Meer interesse in zijn doctoraatsthesis?

Hier een link naar de volledige tekst (Engels) en hieronder een synthese in het Nederlands.

Deze vergadering staat open voor gasten. Gasten kunnen inschrijven via de link hieronder.

 

Leden (en hun partners) van elke Prince-afdeling kunnen registreren via dezelfde link of via de algemene Prince website www.ovdp.net, afdeling Keerbergen

 

Eén registratie per huishouden. Deelname is gratis (sponsoring via onze afdelingskas), maar registreren is verplicht en kan tot 14 januari ten laatste. Op 14 of 15 januari zal de ZOOM-link gemaild worden aan de geregistreerde deelnemers.

Benoit_door_vBeers_Wikimedia_Commons.jpg

Vrijdag, 11 dec 2020, 20:00, ZOOM-vergadering 

Peter Benoit, zoveel meer dan de componist van het Beiaardlied

lezing door musicologe Katelijne Dessein

"Zonder eigen taal, geen eigen kunst"

De naam Peter Benoit klinkt ons zeer bekend. Vlaams componist en muziekpedagoog, geboren in 1834 te Harelbeke en overleden in Antwerpen op 8 maart 1901. Maar kennen we deze historische figuur wel echt? Ongetwijfeld  is hij één van de meest boeiende figuren uit de Vlaamse cultuurgeschiedenis. Een echte 'NT&C' persoonlijkheid en tijd dus om hem beter te leren kennen.

 

In een nieuwe zoomvergadering hebben we musicologe Katelijne Dessein te gast die ons over Peter Benoit komt vertellen in zijn rol als componist, als pedagoog en als Vlaamsgezinde 'verbinder'. Aan de hand van composities, afbeeldingen en tekstfragmenten zal ze zijn leven, loopbaan en uitstraling schetsen en zijn belang aantonen voor de Vlaamse cultuurbeleving.

 

Het programma van de avond volgt ons gebruikelijk patroon:

 • welkom vanaf 19.30

 • om 20.00 start met een vijfminutenspeech, deze keer door Greet Jacobs

 • eerste deel van de lezing

 • pauze, in 'break-out rooms' voor een gezellig tafelgesprek

 • tweede deel van de lezing en vragen

 • huishoudelijke mededelingen

 • tegen 22.00, een coda als afsluiter.

Als voorproevertje, deze Fantasie n°3.

Katelijne Dessein facebook.jpg

Muziek is als een koele vijver: je kunt er langs alle kanten in". Eén van die instappen kan een lezing van Katelijne Dessein zijn.  Zij probeert zoals een gids in een museum uw aandacht op verschillende aspecten van de muziek te vestigen en u met nieuwe oren naar soms oud repertoire te laten luisteren. 
 

Katelijne Dessein is een veelgevraagde spreekster over de klassieke muziekcultuur, die ze met grote gedrevenheid toegankelijk probeert te maken voor een ruimer publiek. Ze studeerde musicologie aan de R.U. Gent en de Sorbonne te Parijs. Ze speelt dwarsfluit en piano. Als lerares is ze verbonden aan het Conservatorium te Kortrijk en aan het Prizmacollege te Izegem, waar ze ook het koor Scola leidt. Ze bekijkt de muziekgeschiedenis graag vanuit een socioculturele context en heeft een grote belangstelling voor spiritualiteit en poëzie. 

Deze vergadering staat open voor gasten. Gasten kunnen inschrijven via de link hieronder.

 

Leden (en hun partners) van elke Prince-afdeling kunnen registreren via dezelfde link of via de algemene Prince website www.ovdp.net, afdeling Keerbergen

 

Eén registratie per huishouden. Deelname is gratis (sponsoring via onze afdelingskas), maar registreren is verplicht en kan tot 10 december ten laatste. Op 11 december zal de ZOOM-link gemaild worden aan de geregistreerde deelnemers.

PS: voor informatie over ZOOM-vergaderen, zie vergadering van 6 november hieronder.

Vrijdag, 6 november 2020, 20:00, ZOOM-vergadering 

Woonzorgcentra in coronatijden

een persoonlijke getuigenis van Peggy Rix, ons nieuwste medelid

De novembervergadering verloopt virtueel via ZOOM. Ondanks corona willen we toch contact houden en de beschikbare digitale middelen optimaal gebruiken. Sommigen zijn het reeds gewoon om te videochatten of virtueel te vergaderen, maar voor anderen is het nog nieuw en dat kan afschrikken. Dit is nu de kans om dit ook eens mee te maken. Daarom, schrijf talrijk in, er wordt voor de zoom-novieten vooraf een testsessie ingericht.

Deze virtuele samenkomst heeft alle gebruikelijke ingrediënten van een fysieke vergadering, op uitzondering van spijs en drank. Daar moet je zelf voor zorgen ;-). Partners zijn uiteraard ook welkom, vanop hetzelfde platform of met hun eigen PC, tablet of smartphone. 

Het programma van de avond:

 • Start om 20:00. ZOOM-kamer is open vanaf 19:00

 • Na een inleidend woordje, beginnen we met een vijfminutenspeech.

 • Dan geven we het woord aan de spreker van de avond: een getuigenis van kersvers lid, Peggy Rix, dochter van Jenny Rix-Van Laer. Als directeur van WZC Wijgmaalbroek maakt ze de coronacrisis van heel dichtbij mee. 

 • Tafeldebat (de Zoom-deelnemers worden opgedeeld in kleine groepen, "break-out rooms", zodat je een gesprek kan voeren met een  beperkte groep over het thema van de avond en met je groep enkele vragen voorbereiden).

 • Q&A 

 • Huishoudelijke mededelingen

 • Coda 

 

Registreren is verplicht via onze afdelingspagina op de www.ovdp.net website. Op de dag van de vergadering zal aan de deelnemers een beveiligde ZOOM-code doorgestuurd worden waarmee ingelogd kan worden in de vergadering. Gebruik je eigen naam als login, zodat we zeker zijn wie deelneemt.

Na registratie krijg je van ons nog bijkomende instructies voor de zoom-sessie in een aparte mail. Maar je kan ook nu reeds de ZOOM-app downloaden, als je dat nog niet eerder gedaan hebt. Bekijk hier een beknopte handleiding hoe de ZOOM-app werkt.

De ZOOM-sessie kan gevolgd worden vanop een vaste PC (liefst uitgerust met webcam en microfoon), een laptop, een tablet of een smartphone. In principe kan je inloggen met je webbrowser (bv. Chrome), zonder bijkomende app. Maar de ZOOM-app wordt sterk aanbevolen, zeker als je wil werken vanaf tablet of smartphone.

Als je nog nooit aan een Zoom- of Skypevergadering deelnam, dan kan je een oefensessie volgen. Stuur ons daarom, na registratie, een extra berichtje naar het bestuur. Dan nemen we contact op.

Virtual Team Meeting
Senior Man with Mask
Peggy Rix 2.jfif

Zaterdag, 10 oktober 2020, 14u15, Sint-Gummaruskerk, Lier 

Een historisch-poëtische herfstwandeling door Lier

met Greet Jacobs en Jo Vranckx als onze eigen gidsen van dienst

hero lier kl.jpg

Met een vleugje geschiedenis over Filips de Schone en Johanna de Waanzinnige.

Over de rederijkers en hun bewondering voor taal en toneel.

Over begijntjes en schapen.

Over zoveel meer nog.
 

Met een wolkje poëzie van verscheidene dichters uit de Lage Landen.

Over graag zien en feesten.

Over de tijd en over water.

Over zoveel meer nog.
 

Wat doen die schapen in Lier?

Waarom stortte de brug over de Nete in toen Filips de Schone en Johanna de Waanzinnige trouwden?

Wat gebeurde er met Cathelyne van den Bulcke op de markt in Lier?


Benieuwd? Je komt het allemaal te weten op zaterdag 10 oktober 2020, om 14 u 30,

met Greet Jacobs en Jo Vranckx als onze eigen gidsende dichters van dienst.

Praktisch:

 • Verzamelen aan de Sint-Gummaruskerk, zaterdag 10 oktober om 14u15, met mondmasker en bij voorkeur met je eigen (GSM-)oortjes voor het draadloos audiosysteem.

 • Agenda:

14u15: uitdelen van draadloos audiosysteem + richtlijnen ivm. coronaveiligheid
14u30: start wandeling
            onderweg een koffiepauze aan het Zimmerplein (individueel)
16u45: einde wandeling en afsluitend woordje van de voorzitter
17u00: einde

 • Deze activiteit staat open voor leden van onze afdeling en hun partner.

 • Vooraf inschrijven is verplicht, uitsluitend via deze nieuwe ovdp.net website door hier te klikken

 • Max. 20 deelnemers toegelaten. Snel inschrijven is dus de boodschap. Indien overboekt, kom je op een wachtlijst.

 • Kostprijs: € 10 per persoon. Wacht a.u.b. met de betaling tot na een bevestiging van je deelname.

 • Indien je als bevestigd deelnemer toch verhinderd zou zijn of verkiest niet meer deel te nemen, meld ons dat dan tijdig zodat iemand anders de vrijgekomen plaats kan innemen.

 

Richtlijnen om coronaveilig te kunnen samenkomen:

 • We volgen het veiligheidsprotocol van Toerisme Vlaanderen voor het uitoefenen van gidsactiviteiten, versie 8 sept 2020. Zo beperken we de groep tot 20 personen.

 • Uiteraard zullen we de berichtgeving op de voet volgen en ons aanpassen indien de wetgeving wijzigt.

 • Mondmaskers zijn verplicht voor deelnemers en gidsen. 

 • De wandeling vindt plaats in open lucht. Dankzij een draadloos audiosysteem hoort iedereen vanop veilige afstand het commentaar van de gidsen en kan de groep voldoende uitwaaieren om op elk moment aan de 1,5 m-regel te voldoen. Elke deelnemer is  zelf verantwoordelijk om voldoende afstand te houden.

 • Dringend verzoek om  je eigen (gsm-)oortjes mee te nemen. De individuele ontvangers zullen enkele dagen voor de wandeling opgeladen en ontsmet zijn en dan individueel verpakt uitgedeeld worden bij de aanvang. Na afloop worden ze terug opgehaald. Gelieve in geval van regen de ontvangers onder de beschermende kledij te dragen.

 • Er is halfweg een koffiepauze voorzien waar men individueel of met partner een bepaald etablissement uitkiest en er de specifieke horecaregels volgt. Er zijn daar geen groepsreserveringen gemaakt.

LEDENBEVRAGING (augustus 2020)

Een bevraging bij onze afdelingsleden gaf volgend beeld te zien:

 • 2/3de van de deelnemers (35 van de 39 leden!) willen wel deelnemen aan fysieke activiteiten, maar binnen alle wettelijke beperkingen en met de nodige omzichtigheid

 • 60 % van de deelnemende leden is akkoord om te wachten met de verkiezing van een nieuw afdelingsbestuur totdat fysieke vergaderingen weer veilig kunnen gebeuren. Een digitale verkiezing is praktisch slechts mogelijk, indien er zich een bestuursploeg kandidaat stelt, wat tot op heden niet het geval is. Hierbij nog even aanstippen dat een geldige verkiezing moet gebeuren met minstens 2/3 van de leden of gevolmachtigden.

 • En tenslotte, als hints voor het toekomstige bestuur: 80 % van de respondenten geven aan dat een variatie van locatie en catering (i.f.v. onderwerp of spreker) hun voorkeur geniet boven een vaste vergaderplaats en 85 % verkiest onderwerpen over Cultuur in de brede zin, en dus niet beperkt tot NT&C in de beperktere betekenis.

Op basis van deze bevraging neemt de huidige bestuursploeg haar verantwoordelijkheid verder op en probeert in de mate van het mogelijke en binnen de geldende beperkingen, verdere activiteiten te programmeren, totdat een nieuw bestuur verkozen kan worden. 

Een volledig jaarprogramma uitwerken is zeker niet de bedoeling. Er zal maand per maand overlegd worden en beslist wat kan georganiseerd worden.

Onze eerste activiteit is een historisch-poëtische herfstwandeling door Lier op zat 10 okt.

Brouwershof.jpg
bottom of page