top of page
Lezing Anke Dumez over de situatie in Oost-Congo
Lezing Anke Dumez over de situatie in Oost-Congo

vr 01 sep

|

Hostellerie de Witte Meren

Lezing Anke Dumez over de situatie in Oost-Congo

Start van een nieuw werkjaar in de Witte meren met een maatschappelijk onderwerp: de situatie in Oost-Congo en waarom ook wij betrokken zijn. Lezing van Anke Dumez, directeur Mamas for Africa. Inschrijven ten laatste tegen 27 augustus.

Registratie voor deze activiteit is gesloten
Zie andere activiteiten

Tijdstip en plaats

01 sep 2023, 19:30 – 23:00

Hostellerie de Witte Meren, Mereldreef 23, 3140 Keerbergen

Meer details

De situatie in Oost-Congo is hopeloos. Oorlog en terreur zijn er al jaren deel van het dagelijkse leven geworden in Zuid-Kivu. De M23 rebellenbeweging en andere gewapende milties voeren er een guerilla-oorlog tegen het regeringsleger. Alhoewel niet officieel betrokken probeert ook het buurland Rwanda de regio indirect te controleren. De inzet is groot: er zijn heel wat mijnen waar diamant en coltan ontgonnen worden. Oost-Congo is een van de belangrijke leveranciers van het coltanerts waaruit tantalum geëxtraheerd wordt, een belangrijk mineraal voor de productie van micro-condensatoren in mobiele telefoons, spelcomputers, pc's, laptops en andere elektronische apparaten. Vooral het Westen is dus de afzetmarkt. Maar de handel is corrupt. Met het diamant en de coltan kunnen de diverse partijen zich verrijken. En slachtoffer is de lokale bevolking: met terreur en geweld claimen de strijdende groepen hun territorium, zonder stabiele rechtsstaat heerst er straffeloosheid. Maar het moet ook gezegd: naast de corruptie en de gelddorst van lokale zwarte machthebbers is het ook een nieuwe vorm van 'economisch' kolonialisme: de dringende elektrificatie die de Westerse wereld lanceert om de klimaatcrisis te keren, vereist een toenemende nood aan aardmineralen en zeldzame ertsen. Hoe en waar ze ontgonnen worden, wordt al te weinig in vraag gesteld.

Dat is het werkveld van Mamas for Africa (MfA). In 1999 gesticht door ons medelid Hilde Mattelaer focust deze ngo zich vooral op vrouwen die slachtoffer zijn van het geweld in Oost-Congo. MfA baat er een opvangcentrum uit met een medische staf en psychologisch hulpcentrum om de hoogste nood te lenigen. Een bewonderenswaardig initiatief dat onze speciale aandacht vereist, niet alleen met geldelijke steun, maar ook met het besef dat onze zoektocht naar grote hoeveelheden kostbare aardmetalen een ongewenste lawine van machtsmisbruik in gang zet. Als gebruikers van de nieuwe technologie staan we er niet bij stil, we zitten immers aan het einde van de ketting en zien de mistoestanden niet die veroorzaakt worden door de marktvraag.

Anke Dumez heeft recent haar succesvolle functie als advokaat bij de balie in Antwerpen opgezegd om zich in te zetten voor MfA. Sinds een jaar is ze directeur en leidt de ngo, zowel de fondsenwerving hier in Europa als de operaties in Oost-Congo. Nog maar net is ze terug van een bezoek ter plaatse  en als geen ander is ze in staat om te rapporteren over de situatie in Oost-Congo en het belang van MfA. Anke vraagt geen sprekersvergoeding, maar alle opbrengsten worden als gift doorgestort naar MfA.

Deze activiteit staat open voor leden, kandidaat-leden, partners en gasten.

Programma:

19u30 - Receptie aan de oevers van het meer

20u00 - Aan tafel, met vijfminutenspeech van de voorzitter

21u15 - Lezing van Anke Dumez

22u45 - Huishoudelijke mededelingen en coda door Caroline Jacobus

Inschrijven ten laatste op zondagavond 27 augustus.

Deelnameprijs: € 55 voor leden en kandidaat-leden / € 65 voor partners & gasten

Overschrijven vòòr 28 augustus 2023 op de afdelingsrekening van de Prince Keerbergen BE43 4319 1500 4101 met vermelding “1/09/2023 MfA”

De opbrengsten van de avond gaan naar MfA.

Share This Event

bottom of page