top of page
Bezoek Erasmushuis en begijnhof in Anderlecht
Bezoek Erasmushuis en begijnhof in Anderlecht

za 04 mei

|

Erasmushuis, Anderlecht

Bezoek Erasmushuis en begijnhof in Anderlecht

UBI AMICI, IBI OPES - Waar vrienden zijn, daar is rijkdom (Erasmus, Adagium nr 224 (I, III, 24))

Registratie voor deze activiteit is nu nog gesloten
Zie andere activiteiten

Tijdstip en plaats

04 mei 2024, 14:00 – 21:00

Erasmushuis, Anderlecht, De Formanoirstraat 31, 1070 Brussel, België

Meer details

Het Erasmushuis, opgetrokken uit “Spaanse” baksteen, is een van de oudste huizen van Brussel en geldt als een zeldzaam overblijfsel van de gotische stijl. Het heeft een puntdak met trapgevels en met aan weerszijden twee vierhoekige schoorstenen die reeds de Vlaamse renaissance inluiden. Op de gevel is het jaartal « 1515 » te zien. Van mei tot oktober 1521 was Erasmus er te gast bij Pieter Wyckman, kanunnik van Anderlecht. Hier werkte hij aan zijn vertaling (vanuit het Grieks in het Latijn) van het Nieuwe Testament met het oog op een nieuwe editie. 

Het Museum van het Erasmushuis werd op 24 september 1932 ingehuldigd. Het gebouw en zijn omgeving werden in 1937 geklasseerd als historisch monument en in 1986 werd het gerestaureerd. De Bibliotheek van het Erasmushuis bezit een uitzonderlijke collectie boeken van Erasmus en van andere humanisten uit de 16de eeuw die het gedachtegoed van deze bijzondere tijd weergeven.

Gidsen van het Erasmushuis begeleiden ons bij ons bezoek.

Onmiddellijk in de buurt ontdekken we het Begijnhof. In 2022 is de restauratie van het kleinste Begijnhof van België eindelijk afgerond en toegankelijk voor het publiek.  Een uitzonderlijk architecturaal erfgoed – uniek in Europa – heeft zijn oorspronkelijke allure teruggekregen. Het duurt nog wel tot de herfst 2024 vooraleer ook het nieuw museaal project helemaal klaar is. Maar ondertussen kan je met een rondleiding ontdekken wat voor een werk er werd verricht.

Voor het diner 's avonds gaan we naar brasserie De Witte Hoed / Chapeau Blanc in Anderlecht, een gezellig en stijlvol bistrot,  waar de grandeur van Brussel van begin vorige eeuw nog overal aanwezig is. De brasserie bestaat al sinds het einde van de 19de eeuw en was decennialang een klassieker in het straatbeeld van Anderlecht. Het restaurant veranderde recent van eigenaar en werd in zijn oorspronkelijke staat gerestaureerd.

Het wordt overigens een feestelijke avond: tijdens het diner zal onze gewestpresident Karel Van Liempt onze 3 nieuwe leden plechtig installeren.

         ____

We gaan naar Anderlecht met de trein & tram/metro. Samenkomst in de vertrekhal van Brussel Centraal ten laatste tegen 14u00. Vandaar rijden we samen met de metro lijn 5 'Erasmus' naar Anderlecht (halte Sint-Guido). Aan de deelnemers sturen we enkele dagen vooraf nog enkele suggesties van treinen met vertrek vanuit Mechelen en Haacht.

Deze uitstap is uitsluitend voor leden, kandidaat-leden en partners. Inschrijven ten laatste tegen zondag 28 april. Bij het inschrijven kan je voor het menu kiezen tussen vlees, vis of vegetarisch: 

  • vlees: vol-au-vent van kip met frietjes
  • vis: kabeljauw met spinazie, puree en mousselinesaus 
  • vegetarisch: vol-au-vent met paddestoelen, garam masala en frietjes.

In de prijs zit naast de hoofdschotel ook inbegrepen een aperitief, hapjes, 1 glas wijn of bier, een dessert, koffie of thee.

Prijs: rondleiding + ingangsticket + diner  (trein en metro NIET inbegrepen - metroticket kan contactloos via bankkaart betaald worden op het perron zelf, kost is  € 2,10).

  • € 50 voor leden en kandidaat-leden
  • € 60 voor partners

Graag overschrijven op rekening van de Orde van den Prince Keerbergen, BE43 4319 1500 4101 met vermelding “Anderlecht 4 mei 2024". 

Share This Event

bottom of page