top of page

vijfminutenspeech - 1 okt 2021

Hilde Hendrickx

24

Wabi-sabi

Wabi-sabi is een nieuwe trend die lijkt overgewaaid uit Japan. De woorden wabi en sabi hebben op zich geen betekenis, maar samen staan ze voor een nieuwe levensfilosofie. Wabi-sabi als woord is niet echt te vertalen, maar het is best te omschrijven als het zoeken naar gezelligheid, cosiness. 

Wabi-sabi is een levensstijl waarbij je je beter gaat voelen, ondanks alle imperfecties en littekens. Schoonheid is overal te vinden, ook de schoonheid van wat niet perfect is of vergankelijk. Zo kan een herfstblad met al zijn nerven er prachtig uitzien of houden we zo erg van de warme herfstkleuren. Ook 'bosbaden' is een recente trend die  bij wabi-sabi past: jezelf in verbinding voelen met de natuur om zo een betere innerlijke stabiliteit te vinden.

Of wabi-sabi nu echt uit Japan komt overgewaaid of een Westerse uitvinding is, laten we in het midden, maar het gaat zeker terug tot de beeldvorming die we hier in het Westen over Japan hebben: de zentuintjes, het kabbelende water, de meditatietechnieken, het bloemschikken, de bonsaï. En over die beeldvorming heeft de spreker Luk Van Haute het in zijn lezing 'De onvertaalbaarheid van Japan'.

PS: hieronder een korte video over liefde en wabi sabi, oftewel perfecte imperfectie, van Finti Mindtravel.


bottom of page