top of page

vijfminutenspeech - 11 jan 2020

Jo Vranckx

15

Van oud naar nieuw: over kaarten en taarten

Tussen Kerstmis en Nieuwjaar worden deze dagen wereldwijd kaarten verstuurd. Creatieve, mooie, kunstzinnige, commerciële, originele ...

Die traditie is - haast toevallig - gegroeid in Engeland. Met kerst 1843 zat een zekere John Calcott Harsley op het jaarlijkse klassieke familiediner. Tussen kalkoen en kersttaart haalde John, tekenaar en kunstschilder, potlood en papier boven en begon de feestvierende familie te tekenen. Op de kaart schreef hij A Merry Christmas and a Happy New Year to You.  Een succes! En lang duurde het niet eer het sturen van kerst- en nieuwjaarswensen verspreid werd. (Jammer wel dat wij nog altijd meer kaarten met Engelse tekst dan met Nederlandse tekst krijgen en schrijven. Een tip voor volgend jaar?)

 

Om de feestperiode af te sluiten eten we op 6 januari driekoningentaart.

Een mooi verhaal dat begint in het Franse dorpje Pithivier in de 16de eeuw. Op weg  naar huis  na een bezoek aan zijn 'vriendin' madame Marie Touchet botste koning Karel IX in het bos van Orléans op een bende Hugenoten. Die Franse protestanten dachten dat ze een vijand - een katholiek - gevangen genomen hadden en sloten hem op. Pas 's anderendaags zagen ze hun vergissing in. Om het goed te maken lieten ze de plaatselijke bakker dé specialiteit van de streek voor de koning te bakken: een taart uit bladerdeeg, gevuld met pastei. Een heerlijkheid, vond de koning en de bakker werd prompt benoemd tot Confiseur Royale. Koninklijke Banketbakker. Elk jaar opnieuw werd zo'n taart gebakken, maar de pastei werd vervangen door amandelroom. En elk jaar ook kregen de armen van het dorp een punt van de taart. Later nog werd er een boon in de taart verstopt.

​

bottom of page