top of page

vijfminutenspeech - 3 sept 2021

Mick Serneels

23

William Kentridge (1955) en Robin Rhode (1976), twee Zuid-Afrikaanse kunstenaars met wereldklasse

William Kentridge, een van de productiefste kunstenaars van de laatste decennia verkent met groot gemak alle disciplines: (houtskool)tekening, tapijtkunst, animatiefilm, performance, video-installaties, enz. Vanuit zijn belangstelling voor theater slaat hij bruggen tussen beeldende kunst, film en podiumkunsten.

 

Een van zijn meesterwerken The Refusal of Time (de ontkenning van de tijd) was te zien op Documenta, Kassel 2012. Een allesomvattende voorstelling waarin muziek, dans, zang en video samenkomen. 


In een ander magistraal werk The Head & The Load herdenkt hij, honderd jaar na datum, de vergeten rol van Afrika in WOI. Het werd in juni 2018 voor het eerst opgevoerd in Tate Modern. https://www.youtube.com/watch?v=lSPcVKMc5Ug


In zijn werk geeft hij een poëtisch maar ook kritisch beeld van gevoelige onderwerpen zoals kolonisatie, Apartheid.
 

 

Apartheid brengt ons ook naar Robin Rhode. Als kind van een blanke vader en gekleurde moeder ondervond hij persoonlijk de discriminatie die het apartheidsregime met zich meebracht.

Robin Rhode is een multimedia-kunstenaar. Foto, sculptuur, performance, al zijn werken beginnen met een tekening. Hij is de man die beweging fotografeert. Hij woont in Berlijn maar voor de realisatie van zijn werk keert hij regelmatig terug naar Johannesburg. Daar werkt hij samen met straatjongeren, rekruteert hen als acteurs zo krijgen ze  eigenwaarde  en zelfrespect.

Voorlinden (Wassenaar) presenteert werk van hem tot 26 september 2021. https://youtu.be/-dLjQge4oZI

 Mick Serneels, september 2021 

bottom of page