top of page

vijfminutenspeech - 9 apr 2021

Yves Lambrecht

21

9 april 1768 - John Hancock

Dag op dag 253 jaar geleden, op 9 april 1768, weigert John Hancock aan twee Britse douaneagenten de toegang tot zijn schip in de haven van Boston. Dit wordt algemeen gezien als de eerste daad van fysieke weerstand tegen de Britse autoriteiten. John Hancock was een schatrijke handelaar met een flamboyante levensstijl, maar ook en een Amerikaans staatsman.

De Boston Tea Party had plaats in 1773, dus vijf jaar na de eerste daad van verzet. John Hancock was trouwens ook één van de initiatiefnemers van de Boston Tea Party. De Boston Teaparty kreeg ongeveer honderd jaar later een grotere weerklank in de Amerikaanse geschiedenis, maar tijdgenoten met George Washington voorop keurden de Boston Tea part sterk af, als een onnodige en niet-strategische daad. 

John Hancock speelde een rol in de moeilijke onderhandelingen tussen de kolonisten bij het vormen van een eigen identiteit, met als orgelpunt de onafhankelijkheidsverklaring zelf. De onafhankelijkheidsverklaring werd voorbereid door een groep van vijf personen, waar hij niet toe behoorde, maar als voorzitter van het Continental Congress was hij de eerste die het document in 1776 ondertekende.

 
Deze Amerikaanse gebeurtenis heb ik ook gekozen omdat Els en ik in de jaren 80 en daarna vanaf 2011, in totaal een elftal jaren in New York gewoond en gewerkt hebben. Vanaf 2011 was ik hoofd van KBC in Amerika en was ik o.a. ook verantwoordelijk voor de ontbinding van een aantal Amerikaanse dochtervennootschappen die een grote rol in de crisis van KBC gespeeld hebben. Op verschillende tijdstippen moest ik mijn handtekening onder documenten zetten en daarbij werd regelmatig door verschillende personen mijn “John Hancock” gevraagd. Dit is een standaard uitdrukking in Amerika voor het plaatsen van een handtekening. De reden hiervoor kan u zien op deze foto. Het mag duidelijk zijn dat John Hancock geen lage dunk van zichzelf had. Wisten jullie trouwens dat er slechts twee personen, John Hancock en Charles Thomson, de onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli getekend hebben? De 54 andere handtekeningen werd over de jaren heen geplaatst, met de laatste vijf jaar later. 

bottom of page