top of page

vijfminutenspeech - 9 nov 2018

Greet Jacobs

8

Het Lezerscollectief

Beste vrienden,


Diegenen die mij een beetje kennen weten dat ik van lezen hou. Ik ben dan ook vrijwilliger bij het Lezerscollectief en daarom wil ik graag wat meer vertellen over deze organisatie.

  • Wat? Coöperatieve vennootschap met als doel iedereen in contact te brengen met literatuur met grote L.

  • Inspiratie? Het is geïnspireerd op the Reader Organisation van de Britse Jane Davis, Dr. in de literatuur. Ze groeide zelf op in een kansarm gezin, ze geraakte de pedalen kwijt, zat aan de drugs, raakte zwanger tijdens haar humaniora, maar dankzij een leraar die haar in contact bracht met boeken maakte ze als alleenstaande moeder toch haar studies af. Door de boeken ging de wereld voor haar open. Ze doctoreerde later aan de universiteit. Toen ze er lesgaf, merkte ze op dat er weinig kansarme studenten waren en ze besloot in 1997 om leesgroepen op te richten in het ganse land voor mensen die weinig in contact kwamen met literatuur, want samen lezen maakt weerbaarder en geeft aanknopingspunten voor je eigen leven.

  • Bij ons: Waar? Het Lezerscollectief werd opgericht in Vlaanderen in 2014 en telt nu reeds 80 groepen. Wij lezen voor in woonzorgcentra, gevangenissen, voor geplaatste jongeren, voor kansarme mensen en ook in de lerarenopleiding en in basisscholen.

  • Verschil gewone leesclub?Wij lezen voor, niemand moet op voorhand de tekst gelezen hebben. Tijdens een leesbijeenkomst lezen we een kortverhaal en een gedicht. Zo is elke leesactiviteit een afgerond geheel. Op enkele momenten in de tekst houden we halt. Dan is er ruimte om de leesbeleving te delen. nooit moet iemand spreken.Het is volledig gratis voor de deelnemers, de drempel moet zeer laag zijn. Het vindt plaats in een gezellige ruimte met een koffie en een koekje.De leesbegeleiders krijgen een opleiding, er zijn netwerkdagen, vormingsdagen en intervisie in de Kluizerij te Affligem.

  • Mijn ervaring. Ikzelf lees voor in WZC Langerheide in Haacht voor ouderen tussen 85 en 97 jaar oud, een zeer dankbaar publiek.


Ik sluit graag af met een citaat van Guus Kuijer:‘Het voordeel van boeken is dat je in korte tijd met honderden levens kunt meeleven. Je ontwikkeling gaat sneller dan wanneer je niet leest. Je komt in allerlei culturen terecht, in verschillende tijdperken en zelfs in het andere geslacht.Goede verhalen nestelen zich in je geheugen en gaan tot je eigen geschiedenis behoren.’  bottom of page