top of page
20220113_112142.jpg

Tijdens de poëzieweek (27 januari - 2 februari 2020)
Poëziewandeling in de natuur
Kruisheide en Lozenhoekwandeling, Keerbergen

Poëzieparcours op de Kruisheide (ingang Bollostraat, Mwami Mutaradreef)
een kort traject (0,5 km) langsheen een aantal borden met gedichten.
Tip: volg verder de bewegwijzerde Lozenhoekwandeling (5,5 km).

Wandelen in de natuur en je ondertussen laten inspireren door gedichten, dat is de opzet van dit initiatief van de Princevereniging Keerbergen.

Dit jaar staat de poëzieweek (van 27 januari tot 2 februari 2022) in het teken van de natuur. In overleg met de gemeente Keerbergen heeft het bestuur van de Prince Keerbergen een wandeling uitgestippeld in onze gemeente. Over een gedeelte ervan - op de Kruisheide - zijn tijdelijk borden met gedichten geplaatst. Zie onderaan deze pagina de selectie van de gedichten.

Deze borden met gedichten blijven staan tot na de krokusvakantie. Via de QR-codes kan je thuis de gedichten nog nalezen

google maps Kruisheide Keerbergen.jpg

Het poëziewandelparcours bevindt zich op de Kruisheide. Dit 5 ha grote natuurgebied is eigendom van de gemeente Keerbergen en wordt beheerd door Natuurpunt. Het is een restant van wat eens de Keerberghen Heyde is geweest: een heidegebied dat zich vroeger uitstrekte op de stuifzandruggen van Baal over Tremelo, Keerbergen en Rijmenam tot Bonheiden.

 

Op deze voedselarme zandgronden groeiden vroeger spontaan eiken en berken. Ontginning voor veeteelt heeft geleid tot open heidegebieden. Door de recente  verstedeling bleven slechts enkele stukjes over, relicten of reservaten als het ware. We vinden er struikheide en bijbehorende korstmossen, buntgras, zandblauwtje, schapenzuring en brem. Grove den, berk maar ook zomereik, sporkehout en lijsterbes vervolledigen het decor. De veldkrekel is hét icoon van Kruisheide, maar ook  bijen en wespen vinden hier hun habitat.

De Kruisheide ligt op de bewegwijzerde Lozenhoekwandeling. Deze bewegwijzerde wandeling loopt door een open landschap met mooie rijen knotwilgen. Totale lengte is ongeveer 6 km, maar via de Vlieghavenlaan en Heidestraat kan men de lus inkorten.

De straatnamen in deze omgeving herinneren aan de koloniale periode van ons land.

 

In de Bollostraat, dichtbij de Kruisheide, zou rond 1900 een witte spookhond gezien zijn: zo ontstond de legende van de Kruisenhond, vermoedelijk een verzinsel van enkele dronken lieden die op weg naar huis in de benevelde weilanden een witte spookhond dachten te herkennen. Men weze dus gewaarschuwd! 

20200918_182039.jpg
LOzenhoekwandeling Toerisme Brabant.jpg
20220113_112111.jpg

Natuurgedichten op de Kruisheide

20200918_182151.jpg

De Kruisheide is omheind, als bescherming tegen ongewilde bezoekers en loslopende honden. Daarmee wordt het gebied een heus reservaat, iets wat we willen beschermen tegen nog verdere aftakeling, een stukje erfgoed, een reliek van wat het hier in onze gemeente vroeger geweest moet zijn. Daarom kozen we voor het gedichtenparcours poëzie uit ons rijk taalkundig erfgoed: prachtige natuurgedichten brengen ons terug naar een nog niet zo ver verleden van ons landelijk dorp in de heide. 

Gedichten

Ooit was hier wilde hei

Geert De Kockere (Tielt, 1962)

Bloeiende hei

Jacqueline van der Waals (Den Haag, 1868 - Amsterdam, 1922)

Winterstilte

Jacqueline van der Waals (Den Haag, 1868 - Amsterdam, 1922)

De beek is een velijnen blad

Jan Hendrik Leopold ('s-Hertogenbosch, 1865 – Rotterdam, 1925)

De herfst blaast op den hoorn

Felix Timmermans (1886 - 1947, Lier)

Koud landschap

Augusta Peaux (Simonshaven, 1859 – Nijmegen, 1944)

‘k En hoore u nog niet

Guido Gezelle (1830 – 1899, Brugge)

Het lijsternest

Jan Prins (Rotterdam, 1876 – Naarden, 1948)

Uitkoom

Felix Timmermans (1886 – 1947, Lier)

Openstreetmap.jpg
bottom of page